Održani i protesti korisnika kredita u francima i žirana ispred Agencije za bankarstvo FBiH – Novi protesti naredne sedmice
24. Februar. 2014. u 18:07

Završeni su protesti ispred Agencije za bankarstvo Federacije BiH, gdje se ranije danas okupila grupa korisnika kredita u švicarskim francima. Nakon razgovora sa direktorom Agencije Zlatkom Baršom i njegovim saradnicima, demonstranti su se razišli i najavili nove proteste za ponedjeljak.

Kako su i najavili iz Udruženja “Švicarac”, između ostalog, tražili su smjenu direktora agencije Zlatka Barša i njegovih najbližih saradnika te dosljednu primjenu zakona koji regulišu oblast bankarstva, odnosno kredita. Demonstranti su uzvikivali “lopovi”, “lihvari”, “izlazite napolje”…  Predsjednik Udruženja “Švicarac” Kemal Duraković je novinarima kazao da su demonstrati ispred Agencije došli samo po ono što im zakonom pripada i da će u tome ustrajati. “Tražimo da se poštuju zakoni FBiH koji su bili na snazi od 2006. do 2008. godine, u vrijeme podizanja kredita kao i zakoni koji su sada na snazi. Ne tražimo milostinju, ali ne dozvoljavamo ni da nas bilo ko pljačka. Spremni smo vratiti kredite koje smo dobili. Konkretno u mom slučaju, podigao sam 500.000 KM. Prvobitno je trebalo da vratim 680.000, a oni mi sada traze više od milion KM. protest ziranataTo neće moći”, kazao je predsjednik Udruženja Duraković novinarima na samom početku današnjeg protesta. Demonstranti traže i da se Zakon o zaštiti žiranata primjenjuje odmah i bez odlaganja. Nakon što su 40-ak minuta stajali ispred zgrade Agencije, demonstranti su pokušali ući unutra, ali ih je policija spriječila. Kada su pokušali ući u zgradu, kako tvrdi Duraković, jedan od uposlenika Agencije ga je udario.
“Pošto nas niko ne zove unutra niti želi razgovarati s nama, mi smo pokušali ući unutra. Na vratima su stajali i radnici Agencije koji su upotrijebili fizičku silu protiv mene. Ja ih pozivam da izađu napolje, rado ću se obračunati s njima. Ovo je bruka i sramota i dokaz da rođaci i prijatelji koji štite Zlatka Barša rade ovdje. Mi nismo uradili ništa što ne treba. Baršu poručujem da neću odustati. Ja sam svoj život halalio za pravdu i Baršu, budi siguran da ideš sa mnom. Zbog Hypo banke sam prije pet godina halalio život”, rekao je Duraković nakon incidenta. Demonstrantica Elzana Đapo tvrdi kako je bila žirant nekome ko je u Hypo banci podigao kredit od 75.000 KM te da ga je dobio na osnovu falsifikovanikh papira.”Od 2012. godine čekam odgovor Agencije. Imam sve papire. Sve su falsificirali, moj lični dohodak od 500 KM, topli obrok… Od 2009. plaćam tuđi kredit koji je na osnovu falsifikovsnih papira odobren u ovoj valuti. Jesam bila žirant, ali nakon mog potpisa sve su falsificirali”, kazala je za Klix.ba Đapo.