Održani mirni protesti građana u Sarajevu, Zenici, Bugojnu – Građani traže ispunjenje zahtjeva – Dodik, ostaje pri tvrdnji da su protesti u FBiH politički motivisani
23. Februar. 2014. u 23:25

Nezadovoljni građani i danas su se oko podne počeli okupljati ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu. To je sedamnaesti dan da građani Sarajeva izlaze na ulice tražeći ostavke nadležnih i ostvarivanje svojih prava. Nešto prije 13 sati oko 100 demonstranata blokiralo je raskrsnicu Alipašine i Titove ulice u Sarajevu.

Današnje demonstracije održavaju se dan uoči zakazane sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj bi, kako se očekuje, bez odlaganja trebalo da budu usvojeni zahtjevi Plenuma, koje je u petak, 21. februara, usvojio Kolegij kantonalne skupštine. Plenum građana i građanki Sarajeva saopštio je da je danas uputio pismo predsjedavajućoj Skupštine KS Mirjani Malić u kojem navode da mnogi građani/ke Kantona Sarajevo, posebno aktivni učesnici i učesnice Plenuma, žele da prisustvuju sjednici, čime bi neposredno imali pravovremenu i vjerodostojnu informaciju o raspravi, kao i očekivanim pozitivnim odgovorima Skupštine KS.”Veliki broj građana i građanki Kantona Sarajevo izrazio je želju da prisustvuje sjednici, te Skupštinu KS molimo da nam to i omogući, u skladu sa odredbama Ustava Kantona Sarajevo i Poslovnika o radu Skupštine Kantona Sarajevo”, navodi se u pismu. Na jučerašnjim demonstracijama u Sarajevu, kod zgrade Predsjedništva BiH, okupilo se oko 200 građana koji su određeno vrijeme držali pod blokadom dvije centralne gradske ulice.

news-2013-Juni-protest_sarajevo_nova__672576996Protesti nezadovoljnih građana Bugojna održani su na centralnom gradskom trgu. Plenum građana Bugojna ranije je od opštinskih odbornika zatražio da zaustave otimanje državnog zemljišta, stave u funkciju javnu kuhinju, ukinu paušale i isplate strankama, te ta sredstva usmjere za socijalne katogorije, demobilisirane borce i studente. I Zeničani su i danas bili na ulicama, mirnom protestnom šetnjom podsjećaju vlasti na svoje zahtjeve među kojima su i smjena Kantonalne vlade, ukidanje beneficija izabranim dužnosnicima, više socijalne pravde i borba protiv korupcije. Nekoliko stotina učesnika današnjeg protesta samo je dio nezadovoljih – naglašavaju predstavnici Plenuma građana ZDK-a uz poziv svima da se uključe u zajedničku borbu za promjene stanja.

95CFDED7-E230-442A-9BEA-45CB4889875A_mw1024_n_sPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su protesti u Federaciji BiH politički motivisani sa ciljem da se obezbijedi promjena političke strukture u BiH. Dodik je rekao da Republika Srpska prati djelovanje i aktivnosti pojedinih grupa koje žele da proteste iz Federacije prenesu i destabilizuju Srpsku. “Najbolji način da se tome suprostavimo je da u oktobru budu održani fer i pošteni izbori, te da oni koji dobiju izbore preuzmu odgovornost za dalje vođenje Republike Srpske”, izjavio je Dodik u zajedničkoj emisiji Radio Beograda i Radija Republike Srpske. Tzv. nevladine organizacije u Federaciji politički motivisine, pod izgovorom socijalnih problema, pokušavaju da mijenjaju Ustav BiH – rekao je predsjednik Dodik. Tvrdi da Tužilaštvo BiH, pokrećući istragu protiv Gorana Zupca, prvog čovjeka Sipe zbog navodnog neangažovanja tokom protesta, želi na mala vrata na dnevni red vratiti reformu policije. Dodik je rekao i da ne vjeruje u BiH, koja nikada nije ni bila država, ističući da će politički odgovorne elite u Republici Srpskoj pocijeniti kada će biti trenutak za raspisivanje referenduma o statusu Republike Srpske. “Ključ rješenja za nas ovdje u BiH je samostalnost Republike Srpske, koju ne dozvoljavaju stranci”, istakao je Dodik. Dodik je rekao da Srpska podržava zahtjeve hrvatskog naroda za trećim entitetom, koji nemaju nikakvih aspiracija prema Republici Srpskoj, zaključujući da će takva podrška izostati ukoliko ti zahtjevi budu išli na štetu Republike Srpske.