Utorak, Februar 13, 2018
Unsko-sanski kanton -6° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
OHR i američka ambasada prate djelovanje paravojnih formacija u BiH
13. Februar. 2018.Izvor vijesti: slobodnaevropa.org

Ured visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini saopštio je da treba ozbiljno shvatiti navode o djelovanju paravojnih organizacija u Bosni i Hercegovini.

“Bilo kakve navode o paravojnim organizacijama u Bosni i Hercegovini treba shvatiti vrlo ozbiljno i njima se ekspeditivno trebaju pozabaviti nadležni pravosudni i organi za sprovodjenje zakona. Sva druga pitanja u vezi sa bezbednošću treba da rešavaju nadležne institucije”, rečeno je iz OHR-a za regionalnu N1 televiziju.

Na pitanje o nabavci 2.500 pušaka za MUP RS i eventualnoj sjednici Vijeća za implementaciju mira u BiH, iz OHR-a su naveli da će “visoki predstavnik i šira međunarodna zajednica nastaviti da prate dalja dešavanja u ovim oblastima”.

Iz američke ambasade u BiH su saopštili da će nastaviti da sarađuju sa lokalnim institucijama da bi pomogli u poboljšanju bezbjednosne situacije, što je u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, kao i da prate djelovanje paravojnih formacija u BiH.

“Postojanje paravojnih organizacija, ilegalnih kampova za obuku ili neproporcionalne nabavke oružja ili opreme značajan su razlog za zabrinutost i mogu predstavljati potencijalnu pretnju stabilnosti”, naveli su iz ambasade SAD u Sarajevu.

Oni su pozvali sve relevantne institucije da hitno istraže ova pitanja i da preduzmu odgovarajuće korake, bilo pravosudne ili administrativne, ako istrage pokažu da su ti koraci potrebni.

U poslednje vreme u BiH problematizovano je delovanje paravojne formacije “Srbska čast” u Republici Srpskoj, kao i pojavljivanje kampova za obuku i podučavanje islama organizacije “Askeri” na području Federacije BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision