S prvim jutarnjim izmaglicama i učestalim kišama priroda nas uvodi u mirnije doba godine, jesen i zimu: dani su kraći, temperature niže, a priroda intenzivnije gubi svoje ljetno ruho.
Ipak, u ovom prelaznom periodu sve pršti od šarenila boja i dozrelih plodova, a u prve prohladne dane priroda nam nudi kesten, pravi jesenji plod i ujedno jedan od simbola ovog godišnjeg doba. Njegove hranjive tvari i aktivni sastojci povoljno utiču na prilagođavanje organizma na hladnije dane.
Glavni sastavni dio kestena je skrob kojeg u sirovom plodu ima oko 44 odsto, a osim skroba, u kestenu ima šećera, oko četiri odsto bjelančevina i oko dva odsto masti. Plod je bogat i vitaminima B grupe, pogotovo B1, B2 i B6, te mineralima kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i fosforom.
Kestene volimo u kolačima i tortama, a najslađi su nam sasvim jednostavni – pečeni. Priprema pečenog kestena kod kuće mnogima nije omiljena aktivnost jer dugo traje, a često se dogodi da on ne izlaze lijepo iz korica pa je jednostavnija opcija kupiti ih pečene dok šetamo gradom.
Ipak, poseban je gušt pripremati ih u toplini doma i u njima uživati kao u omiljenoj grickalici dok gledamo film ili uživamo u dugim razgovorima sa porodicom i prijateljima.
U nastavku pročitajte nekoliko trikova za uvijek savršeno pečeno kestenje kod kuće – lagano će se guliti, a unutra ostati savršeno mekan.
Pečeno kestenje
Put do savršeno pečenog kestenja kod kuće zapravo je vrlo jednostavan, a najvažnije je nabaviti ih dok su još svježi.
Jednom kada se bacite na pečenje kod kuće, u rerni, ne trebaju vam nikakvi dodatni sastojci – doslovno samo kestenje.
Ali, osim odgovarajućeg vremena pečenja i temperature, najvažnija je dobra priprema kestena prije nego što ga stavite u rernu.
Prvi trik odnosi se na pravilno zarezivanje, a drugi na namakanje u hladnoj vodi.
Priprema:
Na ravnu stranu svježeg kestena nožićem zarežite znak X, a zatim ga ubacite u posudu s hladnom vodom na minimalno jedan sat, kako bi omekšali.
Kesten poslažite na pleh za pečenje tako da je X znak okrenut prema gore i pecite ga 30 minuta na 180 stepeni.
Pečeni kesten prebacite u kuhinjsku krpu – zamotajte ga čvrsto te ostavite 10 minuta zamotanog.
Zatim izvadite kesten iz krpe, ogulite i uživajte.