Sunday, 13. October 2024.
Unsko-sanski kanton 20° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Oktobra. 2024. Zanimljivosti
Omiljena jesenja grickalica: Kako pripremiti savršeno pečeno kestenje iz rerne?

S prvim jutarnjim izmaglicama i učestalim kišama priroda nas uvodi u mirnije doba godine, jesen i zimu: dani su kraći, temperature niže, a priroda intenzivnije gubi svoje ljetno ruho.

Ipak, u ovom prelaznom periodu sve pršti od šarenila boja i dozrelih plodova, a u prve prohladne dane priroda nam nudi kesten, pravi jesenji plod i ujedno jedan od simbola ovog godišnjeg doba. Njegove hranjive tvari i aktivni sastojci povoljno utiču na prilagođavanje organizma na hladnije dane.

Glavni sastavni dio kestena je skrob kojeg u sirovom plodu ima oko 44 odsto, a osim skroba, u kestenu ima šećera, oko četiri odsto bjelančevina i oko dva odsto masti. Plod je bogat i vitaminima B grupe, pogotovo B1, B2 i B6, te mineralima kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i fosforom.

Kestene volimo u kolačima i tortama, a najslađi su nam sasvim jednostavni – pečeni. Priprema pečenog kestena kod kuće mnogima nije omiljena aktivnost jer dugo traje, a često se dogodi da on ne izlaze lijepo iz korica pa je jednostavnija opcija kupiti ih pečene dok šetamo gradom.

Ipak, poseban je gušt pripremati ih u toplini doma i u njima uživati kao u omiljenoj grickalici dok gledamo film ili uživamo u dugim razgovorima sa porodicom i prijateljima.

U nastavku pročitajte nekoliko trikova za uvijek savršeno pečeno kestenje kod kuće – lagano će se guliti, a unutra ostati savršeno mekan.

Pečeno kestenje

Put do savršeno pečenog kestenja kod kuće zapravo je vrlo jednostavan, a najvažnije je nabaviti ih dok su još svježi.

Jednom kada se bacite na pečenje kod kuće, u rerni, ne trebaju vam nikakvi dodatni sastojci – doslovno samo kestenje.

Ali, osim odgovarajućeg vremena pečenja i temperature, najvažnija je dobra priprema kestena prije nego što ga stavite u rernu.

Prvi trik odnosi se na pravilno zarezivanje, a drugi na namakanje u hladnoj vodi.

Priprema:

Na ravnu stranu svježeg kestena nožićem zarežite znak X, a zatim ga ubacite u posudu s hladnom vodom na minimalno jedan sat, kako bi omekšali.

Kesten poslažite na pleh za pečenje tako da je X znak okrenut prema gore i pecite ga 30 minuta na 180 stepeni.

Pečeni kesten prebacite u kuhinjsku krpu – zamotajte ga čvrsto te ostavite 10 minuta zamotanog.

Zatim izvadite kesten iz krpe, ogulite i uživajte.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision