Subota, August 9, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijest dana, Vijesti
Opasni otpad donio podjele u Vladi Crne Gore
9. August. 2014.

Crnogorska vlada je prošle sedmice razmatrala prijedlog da se u krugu Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) izgradi postrojenje za tretiranje opasnog otpada, a kako pišu podgorički mediji, glasanje je pokazalo da je vlada podijeljena po ovom pitanju.

Na sjednici su razamtrani rezultati pregovora sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za projekat “Upravljanja industrijskim otpadom i čišćenja u Crnoj Gori”.

Tim projektom se između ostalog predviđa sanacija crnih ekoloških tačaka u KAP-u, Brodogradilištu u Bijeloj, Deponiji pepela i flota, a prema pisanju podgoričkog dnevnika “Vijesti” glasanje je ukazalo na podjelu u vladi.

U sanaciju bi, prema projektu, trebalo da bude uloženo preko 47 miliona eura, a kao najpovoljnije mjesto za odlaganje čvrstog otpada pominje krug KAP-a.

S obzirom na to da bi se postrojenje gradilo u neposrednoj blizini centra Podgorice, te da je projektom planirana i sanacija bazena crvenog mulja koji je, tokom stečajnog postupka u KAP-u, prodat kompaniji Politropus Alternative, ta tema je izazvala podjelu u Vladi.

Kako pišu “Vijesti”, protiv su glasali ministri prosvjete Slavoljub Stijepović, odbrane Milica Pejanović Đurišić, unutrašnjih poslova Raško Konjević i saobraćaja Ivan Brajović.

To što je Vlada Crne Gore na prošlonedeljnoj sjednici raspravljala o predlogu da se u krugu Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) izgradi postrojenje za tretiranje opasnog otpada, ne znači da je donijeta odluka da će taj projekat biti realizovan, kazao je za “Vijesti” direktor Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj u Ministarstvu održivog razvoja Siniša Stanković.

Prema njegovim riječima, potrebno je prvo uraditi studiju opravdanosti izgradnje postrojenja za tretman opasnog otpada.

Ukoliko bi se procijenilo da treba graditi deponiju opasnog otpada, prostor u krugu KAP-a bi bio vjerovatno pogodna lokacija, s obzirom na to da je glavni grad donio odgovarajuću prostorno-plansku dokumentaciju.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision