OSCE-ova Konferencija parlamentarki: Pred regijom je dug put do pune ravnopravnosti spolova
5. Mart. 2014. u 11:08

Zastupnice parlamenata zemalja regiona poručile su da se jedino uz ravnopravnost spolova, odnosno politikom kroz koju se svi gledaju na isti način, može očekivati napredak društva, javlja Anadolu Agency (AA). U zgradi Parlamentarne skupštine BiH …

… u Sarajevu održana je šesta konferencija u organizaciji OSCE-a i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, po nazivom “Rad u parlamentarnim radnim tijelima – Dostignuća i izazovi iz perspektive ravnopravnosti spolova“.

Poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Nermina Zaimović-Uzunović kazala je da je BiH, a i ostale zemlje regiona, daleko od ostvarivanja ravnopravnosti spolova na bilo kojoj bazi.

“Nemamo političku ravnopravnost, iako postoje određeni pomaci. PSBiH usvojila je prijedlog o povećanju učešća žena na izbornim listama sa 33 na 40 posto. Ali to je daleko od stvarne ravnopravnosti žena u politici. Ekonomska ravnopravnost također je upitna“, pojasnila je Zaimović-Uzunović.

Ona je istakla da sve zemlje regiona pokušavaju slijediti dobru praksu Evropske unije (EU). Tako je BiH prošle godine ratificirala Konvenciju Vijeća Evrope o borbi protiv nasilja nad ženama. Ipak, kako je kazala Zaimović-Uzunović, pred zemljama regiona je dug put do ravnopravnosti spolova.

Članica Komisije za pitanja zapošljavanja i ravnopravnosti i zastupnica parlamenta Finske Elisabeth Naucler podsjetila je da je Finska prva zemlja u svijetu u kojoj su žene dobile potpuna politička prava, odnosno prva zemlja u kojoj su žene dobile pravo i da biraju i da budu birane. Također, Finska je prva država u kojoj su žene bile u većini u vladi, u kojoj je ministrica odbrane bila žena, a prva pomoćnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN), također je bila žena iz Finske.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova pri hrvatskom parlamentu Nansi Tireli rekla je da je Hrvatska napravila puno toga po pitanju ravnopravnosti spolova, ali da ravnopravnost spolova, ipak, još uvijek nije “zaživjela u glavama ljudi”.

“Ne možemo očekivati da će se nekom direktivom, zakonom ili deklaracijom mijenjati svijest o ravnopravnosti. Ravnopravnost se tiče boljitka cijelog društva. Mali je broj žena u hrvatskom parlamentu, samo 25 posto, odnosno četvrtina. To nije dovoljno“, rekla je Tireli.

Nada Drobnjak, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova pri Skupštini Crne Gore, kazala je da nema oblasti života u kojoj muškarci i žene ne bi trebali podjednako učestvovati. Ipak, praksa pokazuje da su muškarci dominantni kada se donose odluke.

Zamjenica predsjedavajuće Alijanse parlamentarki Parlamenta Albanije Mimoza Hafizi rekla je da je u albanskom parlamentu zastupljeno 20 posto, odnosno u brojkama 27 žena poslanica, koje se posebno bore za ekonomsku nezavisnost žena, povećanja učešća žena u političkom životu i vode borbu protiv nasilja nad ženama.

Predsjednik Odbora za ljudska i prava manjina i ravnopravnost spolova pri Narodnoj skupštini Republike Srbije Meho Omerović, koji je kazao da je Srbija ostvarila velike pomake po ovom pitanju, ali da je veliki problem porodično nasilje, odnosno nasilje nad ženama.

“U 2013. godini bilo je 49 žena koje su bile žrtve nasilja u porodici, zbog čega se posebna pažnja mora posvetiti ovoj temi”, naglasio je Omerović.

On je podsjetio da je načelu Centralne banke u Srbiji žena, dodavši da je važno da žene više učestvuju u centrima moći, izvršnoj vlasti, u vladi i direktorskim pozicijama javnih preduzeća.