Utorak, Novembar 14, 2017
Unsko-sanski kanton 2° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region
Osniva se vojska EU, Hrvatska među članicama osnivačima?
14. Novembar. 2017.Izvor vijesti: inde.hr / novi-svjetski-poredak.com

Europska unija je potpisala ugovor prema kojem će članice Europske unije odbaciti NATO i pokrenuti “Europsku vojsku” koja će ga zamijeniti

Hrvatska i dvadeset i tri druge članice EU su se prijavile za program zajedničkog vojnog ulaganja i razvoj vojnih projekata. Permanentnu strukturiranu suradnju ili PESCO su potpisale 23 od 28 zemalja članica EU.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Federica Mogherini podržala je takav “povijesni potez”. Potpomognuti EU fond za obranu koji je vrijedan 5 milijardi eura, će omogućiti PESCO-u „aktivaciju država članice da koriste gospodarsku razinu Europe da bi na taj način ispunili praznine koje se u njoj nalaze.”

Sporazum kojeg je potpisalo 23 ministara obrane u Bruxellesu će stupiti na snagu u prosincu, nakon čega će članovi biti pravno dužni sudjelovati u projektima pod PESCO-om.

Rad na sporazumu je počeo prošle godine zbog neizvjesnosti oko britanske odluke da se povuče iz Europske unije i nastavak kritika američkog predsjednika Donalda Trumpa prema europskim članicama NATO-a jer nisu ispunile obveze plaćanja obrane NATO-u.

Europski “teškaši” Njemačka i Francuska su naporno radili kako bi približili EU zajedničkoj oružanoj sili. Velika Britanija, koja je suprotstavlja paneuropskoj vojnoj sili već desetljećima, nije postala dio ugovora.

Danska, Irska, Portugal i Malta su se također isključile; dok je Austrija, koja nije članica NATO-a, dogovorila da se pridruži u posljednji trenutak.

PESCO se krišom promatra kao put uz pomoću kojeg će se poboljšati učinkovitost Europske vojske eliminacijom viška radne snage, usmjeravanjem obrambenih akvizicija i jačanjem logistike kroz mrežu čvorišta diljem kontinenta. Također se ima u planu uspostava zajedničke obuke vojnih časnika. Pokušaj NATO-a da pomogne u reformiranju vojski europskih članica također je podržan.

Prema pisanju Reutersa, Njemačka i Francuska su u neslaganju oko buduće uloge u zajedničkoj europskoj vojnoj sili, u kojoj se Pariz zalaže za ekskluzivniju i sposobniju vojnu obranu sa potencijalom inozemnom implementacijom. Berlin, koji zagovar inkluzivniji pristup, očito je nadjačao sa svojom vizijom.

Za razliku od nekih drugih napora da Europa učvrsti svoju vojsku, PESCO se ne protivi NATO-u, koji kaže da će sa vojskom europskih članova biti jači.

Kako će izgledati paneuropska vojska u budućnosti, tek ćemo vidjeti. Međutim, EU se možda priprema za moguće opasne nestabilnosti koje će utjecati na neke od njezinih članova, kaže geostrateški stručnjak Konstantin Sokolov.

„U scenariju društvenih poremećaja u zemlji, policija postaje nepouzdana, jer nju čine redovni građani, koji imaju lokalne obitelji i prijatelje i možda ne žele podržati vladinu politiku. Oni će tada biti pogođeni neredima. No međunarodna sila bi samo slijedila naredbe koje su manje pod utjecajem raspoloženja lokalnog stanovništva.”

Hrvatska će morati povećati proračun MORH-a

“Mogućnost pokretanja PESCO-a ugrađena je u Ugovor o Europskoj uniji, članci 42. i 46. te Protokol br. 10, koji utvrđuje kriterije i obveze sudjelovanja te omogućuje državama članicama poduzimanje sustavnih koraka prema koherentnijoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a. Cilj je uspostaviti jači i dublji oblik suradnje država članica EU-a radi jačanja vlastitih sposobnosti i ostvarivanja ciljeva Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, pri čemu temelj kolektivne obrane i dalje ostaje NATO. Istovremeno se očekuje kako će jačanjem svojih obrambenih sposobnosti države članice EU-a doprinijeti i jačanju europskog stupa u okviru NATO-a”, poručili su iz MORH-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision