Svi već dobro znamo kako je doručak najvažniji obrok u danu.
Od namirnica koje odaberemo da pojedemo kada se probudimo zavisi kako ćemo “izdržati” dan i da li ćemo imati dovoljno energije da sve zadatke i obaveze izvršimo.
Međutim, kako tvrde nutricionisti, postoji hrana koju mnogi baš najradije jedu ujutru, a koja se nikako ne preporučuje.
Radi se o kroasanu koji drastično utječe na debljanje, puno više nego neke druge visokokalorične namirnice.
– Kroasan je namirnica koja ima neuravnoteženi odnos hranjivih nutrijenata i koja sadrži veliki postotak ugljikohidrata. Dosta je kaloričan i sve što ćete uraditi kada ga pojedete je da ćete pokrenuti proces taloženja masti u tijelu – pojašnjavaju nutricionisti.
Ovo najpoznatije francusko pecivo proizvodi se od kvalitetnog brašna, ali ne sadrži minerale i dijetalna vlakna koja su neophodna kako bi se pokrenuo metabolizam i, samim tim, sagorijevanje masnoća.
Ako ste već ljubitelj tijesta, umjesto kroasana nutricionisti preporučuju da jedete hljeb, kifle ili druge proizvode od integralnog brašna, a koje neće drastično utjecati na povećanje tjelesne težine.
Izvor: Faktor