Saturday, 23. November 2024.
Unsko-sanski kanton -3° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Oktobra. 2024. Zanimljivosti
Ove četiri namirnice su najbolje za zdravlje mozga

Nova istraživanja pokazuju da su mozak i crijeva povezani na više načina.

Dijetetičarka Ketrin Bruking objašnjava:

“Supstance koje proizvode bakterije u crijevima mogu da putuju ili šalju signale nervima, kao što je vagusni nerv, direktno u mozak – pokrećući različite aktivnosti u mozgu koje mogu promijeniti raspoloženje, ponašanje, pamćenje i spoznaju”, izvještava EatingWell.

Ovaj proces funkcioniše u oba smjera jer signali iz mozga takođe putuju do crijjeva i utiču na mikrobiom. To znači da ono što jedemo može potencijalno uticati na naše misli, emocije i ponašanje, tvrde stručnjaci.

Takođe, vjerovatno ste čuli da fermentisana hrana sadrži korisne bakterije koje podržavaju zdravlje crijeva, ali ova hrana ne koristi samo crijevima – ona takođe može da podrži zdravlje mozga. Stoga su stručnjaci za ishranu izdvojili nekoliko vrsta fermentisanih namirnica koje bi trebalo da uključimo u ishranu za zdravlje mozga.

1. Jogurt

“Jogurt je osnovna namirnica u mom frižideru, a njegova svestranost olakšava dodavanje u bilo koji obrok ili užinu”, kaže Bruking.

Nutricionistkinja i dijetetičarka Ejmi Kimberlen preporučuje jogurt jer sadrži probiotike koji, kako kaže, pomažu u održavanju zdravog mikrobioma crijeva, podržavaju proizvodnju neurotransmitera, smanjuju upalu i obezbjeđuju ključne hranljive materije koje štite i poboljšavaju funkciju mozga.

2. Kimči

Kimči je tradicionalno korejsko jelo napravljeno od fermentisanog povrća, bogatog probioticima. Studije sugerišu da specifični probiotici u kimčiju mogu poboljšati kognitivne funkcije i imati neuroprotektivne efekte. Osim toga, kimči je bogat vitaminom K i antioksidansima, poput vitamina C, koji jačaju imunitet i pomažu u zaštiti ćelija.

3. Kombuha

“Kombuha sadrži probiotike koji mogu pomoći u balansiranju mikrobioma”, kaže Kimberlain. Kombuha je takođe bogata polifenolima koji smanjuju oksidativni stres i mogu spriječiti neurodegenerativne bolesti, tvrde nutricionisti i naučnici.

4. Kefir

Kefir je fermentisano piće bogato probioticima. Istraživanja pokazuju da konzumiranje kefira može poboljšati relacionu memoriju, a ljudi koji su ga konzumirali povećali su koncentraciju korisnih bakterija u crijevima.

U zaključku, ova veza između crijeva i mozga naglašava koliko ishrana može uticati na ukupno zdravlje tijela, uključujući mozak. Uključivanje fermentisane hrane, kao što su jogurt, kimči, kombuha i kefir, u vašu ishranu može značajno pomoći u održavanju zdravlja crijeva i mozga.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision