Zob ili ovas je jedna od najzdravijih žitarica na svijetu. Danas pričamo o ovsenoj kaši koju nutricionisti smatraju najzdravijim doručkom. Ali ovde nije riječ o ovsenoj kaši kakvu mi poznajemo. Prava ovsena kaša je ona dobijena mljevenjem cijelog zrna ovasa. Ovas možete naći u svakoj radnji zdrave hrane ili na pijaci.
Možete ga spremiti tako što ćete ga prvo skuvati, a potom samljeti (kao pšenicu), a možete ga ostaviti i u zrnu.
Postoje dvije varijante ovog doručka:
- Slani (kuvanom ovasu dodate kuvano jaje, sir, slaninicu, pavlaku, urdu, bilo koju kombinaciju)
- Slatki (kuvanom ovasu dodate suvo grožđe, med, jabuku, cimet, kakao)
Evo zašto je dobro da svako jutro dan počnete ovim doručkom:
1. Podstiče rad crijeva
Vlakna koja se nalaze u zobi pomažu u čišćenju crijeva, podstičući zdravu probavu. Pomažu i da se poboljša sveukupno zdravlje gastrointestinalnog trakta tako što obezbjeđuje da hrana dođe do mjesta gdje treba da ide u određenom vremenskom periodu.
2. Njeguje zdravlje srca
Istraživanja dokazuju prednosti zobene kaše za zdravo srce i smanjen rizik od srčanih oboljenja kao što su koronarna bolest srca. Atioksidansi i zdrava vlakna prisutna u zobi čine ovo odličnim izborom za doručak za one koji treba da smanje nivo lošeg holesterola.
3. Smanjuje rizik od raka debelog crijeva
Sprovedena su istraživanja na 2 miliona ljudi u Evropi koja su pokazala da visok nivo dijetetskih vlakana mogu da spreče razvoj raka debelog creva. Da biste izbjegli ovu opaku bolest, jedite što više zobenih kaša.
4. Snižava krvni pritisak
Jedno istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje ovsene kaše za doručak može da ima isti značaj kao i ispijanje lijekova za visok krvni pritisak. Ovsena kaša je ipak samo pomoćno sredstvo pri smanjenju krvnog pritiska i ne bi smjela da zamijeni lijekove.
5. Reguliše šećer u krvi
Primarno rastvorljivo vlakno u zobi poznato kao beta glukan, djelimično se rastvara u vodi kada se proguta, formirajući gustu supstancu u želucu koja ima jaka zdravstvena svojstva. Jedan od primarnih prednosti ovog vlakna je njegova sposobnost da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi i smanjuje rezistenciju na insulin kod onih koji imaju dijabetes tipa 2.
6. Pomaže pri regulaciji tjelesne težine
Ljudi koji su stalno na dijetama imaju problem da smršaju jer konstantno osjećaju glad, pa pribjegavaju nezdravim grickalicama. Ovsena kaša stvara osjećaj sitosti duži dio dana, a organizam čisti od toksina. Na primjer, ako za doručak pojedete ovsenu kašu od kvalitetnog ovsenog brašna, nećete biti gladni do ručka kada možete i treba da jedete nešto kuvano i kvalitetno.
Način pripreme zobene kaše:
Kupite zob u zrnu i potopite ga preko noći u čistu, hladnu vodu. Ujutru ga kuvajte oko 15 do 20 minuta do se potpuno ne raskuvaju zrna (kao kod kuvanja pšenice). Dodajte mu sastojke po izboru i doručkujte zdravo.
Slatki doručak:
Potrebno: 1 šolja zobi; 4 šolje mlijeka; 1 kašika meda; 1 kašičica cimeta; 2 kašike suvog grožđa. Sve stavite u činiju, poklopite i ostavite preko noći u frižideru. Ujutru stavite u tiganj ili šerpu i kuvajte oko 15ak minuta dok se smjesa ne zgusne, a zob dobro raskuva.
Ovakvu zobenu kašu jedite čiste savjesti jer je ovo najzdraviji doručak koji možete sebi da priuštite, piše Stil.Kurir.