Nedjelja, Juli 13, 2014
Unsko-sanski kanton 2° C Mostly Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet, Vijesti
Paravojne snage sukobile se na aerodromu u Tripoliju
13. Juli. 2014.

Islamističke paravojne snage izvršile su napad u nedjelju na pobunjeničku grupu u Zintanu koja kontrolira libijski međunarodni aerodromu u Tripoliju nakon čega su nastali žestoki sukobi, a svi letovi su obustavljeni.

Tenzije u Libiji su se intenzivirale dok se čekaju rezultati spornih izbora.

Razmjena vatre između teško naoružanih grupa, koje su zadržale oružje nakon ustanka podržanog NATO-om u kojem je svrgnut dugogodišnji vladar Muamer Gadafi, mogla se čuti i u centru grada udaljenom 15 kilometara.

Aerodromski zvaničnik je rekao da su “rakete pogodile unutrašnjost aerodroma oko šest sati ujutro” zbog čega su svi letovi morali biti otkazani.

– Sukobi su uslijedili između paravojnih snaga u Zintanu, koje kontroliraju aerodrom, i suparnika koji ih žele protjerati – dodao je zvaničnik.

Bivša pobunjenička paravojna grupa iz Zintana, grada jugozapadno od prijestolnice, najveća je podrška liberalima u parlamentu koji se za vlast bore protiv utjecajnih islamista nakon vakuuma koji je uslijedio poslije ubistva Gadafija.

Odgovornost za napad preuzela je grupa koja se naziva Operativna ćelija libijskih revolucionara, koalicija islamističkih paravojnih snaga za koje se smatra da su naoružano krilo islamista u Generalnom nacionalnom kongresu, odnosno parlamentu Libije.

– Revolucionarne snage stigle su blizu aerodromu u Tripoliju i sukobile su se s naoružanim grupama unutar njega – navodi se na njihovoj Facebook stranici.

Reuters je javio da su se eksplozije mogle čuti na aerodromskoj cesti i u drugim dijelovima Tripolija.

Kompanija British Airlines otkazala je svoje letove za London, navodi se na njihovoj internetskoj stranici. Kompanija Turkish Airways otkazala je svoje letove za Istanbul.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision