Parlament BiH: Ništa od zakona o vojnoj imovini, svi čekaju Savjet ministara
24. Februar. 2014. u 1:41

Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom čiji će se principi (prvo čitanje) naći na razmatranju pred članovima Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u srijedu, 26. februara, nije sporan, ali izvjesno je: neće dobiti podršku s obzirom na to da je dostavljen samo od jedne političke stranke (SBB-a).

Ovo je za Oslobođenje ustvrdio Mate Franjičević, član tog parlamentarnog tijela i predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ-a BiH.

On je naglasio da će svaki puta zakonska rješenja koja dolaze od stranaka pojedinačno ili grupe njih završiti neuspjehom.

– Mislim da će tako biti sve dok se prijedlog ne pojavi na način koji bi stvorio pretpostavke da se može osigurati većina za njegovo usvajanje. To podrazumijeva da njegov predlagač bude Vijeće ministara BiH, odnosno da tekst koji bude utvrđen bude i obrađen od nadležnih državnih tijela i povjerenstava. Koliko mi je poznato, svojedobno su i predsjednici stranaka, na jednom od neformalnih sastanaka, zaključili da ključni akti u koji spadaju i prijedlozi zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom i državnoj imovini trebaju biti sačinjeni i predloženi od Vijeća ministara BiH kao paket-rješenje, naglasio je Franjičević.

Hadžić i Nović

No, iako je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda još u januaru najavio kako će državni ministri utvrditi i u parlamentarnu proceduru uputiti nacrt zakona o državnoj imovini, to se još nije desilo. Čak u dva navrata je odgađano razmatranje i izjašnjavanje o nacrtu teksta na Vijeću ministara, prvo zbog izostanka ministra prometa i komunikacija Damira Hadžića, a potom i ministra civilnih poslova Sredoja Novića.

Opravdanje je bilo da se ne može raspravljati bez prisustva ministara koji su bili u radnoj grupi za izradu teksta nacrta zakona o državnoj imovini, no zabilježeno je i da kada su Hadžić i Nović zajedno bili na sjednici – nije bilo prijedloga!?

Predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ-a BiH cijeni da realno gledano, sve više, kako se približavamo općim izborima, opada šansa da se glavni zakoni koji su važni i osjetljivi usvoje u Parlamentu BiH.

– Svatko u svemu prvo gleda svoju politiku i kako bi se to moglo odraziti na njegov, odnosno uspjeh ili neuspjeh njegove stranke, ocijenio je Franjičević.

Kako dalje

No, on strahuje da li će uopće funkcionirati zakonodavna vlast na razini BiH u narednim mjesecima do općih izbora.

– Objektivno, Dom naroda PSBiH ostaje blokiran zbog bolesti troje izaslanika u Klubu bošnjačkog naroda, u što ne sumnjam. Ali, ako Dom naroda i dalje neće raditi, odnosno ako će se zadržati takvo stanje, onda ozbiljno dolazi u pitanje i sam rad Zastupničkog doma PSBiH. Postavlja se opravdano pitanje koja će biti svrha donošenja odluka samo na jednom domu koje neće moći biti primjenjivane i stupati na snagu dok ih ne potvrdi i drugi, Dom naroda, zaključuje Franjičević.

Stoga Klub zastupnika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu PSBiH prije svih traži odgovore na pitanja koja, cijene, žurno mora dati Zajednički kolegij oba doma PSBiH: definirati budući način rada zakonodavne vlasti na razini BiH.

U HDZ-u BiH smatraju kako se prije nastavka 63. sjednice Predstavničkog doma PSBiH prekinute 6, a zakazane za utorak, 25. februar, na Kolegiju u užem sastavu (rukovodstvo Doma), Proširenom kolegiju (sa predstavnicima svih klubova stranaka) i Zajedničkom kolegiju oba doma PSBiH trebaju raspraviti sva otvorena pitanja i način deblokade rada tog, ali prvenstveno Doma naroda PSBiH.