Bh parlament: Podržane izmjene Zakona o graničnoj kontroli – Pranje novca i finansiranje terorizma vraćeno nadležnoj komisiji
25. Februar. 2014. u 18:22

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio negativno mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH o Prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Predloženi zakon vraćen je Zajedničkoj komisiji na ponovno razmatranje i dostavljanje novog mišljenja. Podržani su principi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli. Vijeće ministara BiH ovaj zakonski prijedlog utvrdilo je 6. novembra prošle godine s ciljem usklađivanja s propisima Evropske unije (EU) u ovoj oblasti, te omogućavanja potpune provedbe Sporazuma između država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir o pravnom položaju njihovih snaga. Izmjenama i dopunama ovaj zakon se terminološki usklađuje s uredbom Evropskog parlamenta i Vijeća EU. Pored nove definicije zajedničkog graničnog prelaza i autoprevoznika u zračnom prometu, dopunama Zakona, između ostalog, preciziraju se ovlaštenja Granične policije (GP) BiH radi izvršavanja nadležnosti policijskih službenika, kako u pogledu kontrole osoba, tako i vozila na graničnim prelazima. Obustavljeni su zakonodavni postupci za Prijedlog zakona o pravima žrtava torture, čiji su predlagači zastupnici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić, kao i za Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH.Nadležnoj komisiji na ponovno razmatranje vraćen je Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Nisu podržani principi Prijedloga zakona o praznicima BiH, predlagača zastupnika Denisa Bećirovića. Za članove Komisije za odlučivanje o sukobu interesa iz Zastupničkog doma imenovani su Nermina Zaimović-Uzunović, Lazar Prodanović i Zvonko Jurišić, a iz Doma naroda Staša Košarac, Halid Genjac i Borjana Krišto. Usvojen je Izvještaj o radu Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamenta BiH za izradu Prijedloga izmjena i dopuna poslovnika Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH. Opću podršku nije dobila Inicijativa zastupnika Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH kojom se Zastupnički dom zadužuje da formira privremenu komisiju za utvrđivanje ukupne potrošnje budžetskog novca na ime prihoda i privilegija koje se ostvaruju po osnovu obavljanja dužnosti u institucijama BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio negativno mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH o Prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.