Ponedjeljak, August 11, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Petrič: Berlin sprema plan za BiH
11. August. 2014.

Bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič rekao je da je na konferenciji o BiH, održanoj u julu u NJemačkoj, domaćin želio da čuje i ideje o tome šta uraditi regionu i BiH nakon izbora, pišu federalni mediji.

– U Berlin su bili pozvani ne samo predstavnici nekoliko najutjecajnijih nevladinih organizacija, već i svi ključni akteri Zapada koji se bave Balkanom, od zvaničnika Evropske unije, diplomata iz SAD, Kanade, zaduženih za region, do diplomatskih funkcionera utjecajnih evropskih država.

Petrič je istakao, da su se učesnici obavezali da neće prenositi detalje sa tog skupa, ali da može govoriti o svojim stavovima i impresijama nakon sastanka.

– Očigledno je da NJemačka priprema nove poglede prema Balkanu i to je veoma bitno. Usred niza velikih problema u svijetu, fascinantno je i za svaku pohvalu da se osvrćemo na zapadni Balkan i gledamo šta je dobro, a šta nije – kaže Petrič, upozorivši da BiH “strašno” zaostaje na evropskom putu.

– Ne smije se nikako potcijeniti socijalna dimenzija problema. U februaru su nas demonstracije iznenadile. Ne smijemo dopustiti sebi da nam se isto desi ako se uskoro protesti ponove. Sada je dobra prilika da napravimo plan. Bira se novo vodstvo EU, a BiH očekuju izbori u oktobru. Vidjećemo šta će vaši birači odlučiti, ali mi, Zapad moramo biti spremni – poručio je.

– To se više ne može raditi bonskim ovlaštenjima, već treba ići naprijed. Građani i civilno društvo BiH imaju posebnu ulogu, pa i obavezu, da osiguraju da se prema EU ide brže i bolje. Niko ne dovodi u pitanje da je mjesto BiH u EU, ali je taj cilj vrlo daleko – rekao je bivši visoki predstavnik.

– Brisel, pod vodstvom NJemačke i drugih država, mora biti jasan i odlučan u svojim zahtjevima. Moramo pokazati vodstvo i riješiti naš najslabiji dio balkanske slagalice – kaže Petrič.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision