Srijeda, August 13, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijesti
Pitanje referenduma: Josipović i Penava različito o ćirilici
13. August. 2014.

Ivo Josipović pozdravio odluku Ustavnog suda koji je referendumsko pitanje koje je predložio Štab za odbranu hrvatskog Vukovara o ćirilici proglasio neustavnim. S druge strane gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je da odluka Ustavnog suda ne rješava ništa, već samo produžava postojeće stanje u Vukovaru.

“Sud je, po mom mišljenju, donio na Ustavu utemeljenu odluku, ali i odluku koja je mudra s aspekta regulacije društvenih odnosa”, rekao je predsednik Hrvatske za HTV.

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, desno orijentisano udruženje, podnio je u decembru prošle godine potpise za održavanje referenduma kojim su tražili da se službena upotreba jezika i pisma manjina dozvoli u sredinama gdje one čine polovinu stanovništva, a ne trećinu, što je sada bio slučaj.

Josipović smatra i “zaista mudrom” odluku da se zakonski urede modaliteti implementacije prava na ćirilično pismo u nekim, kako je rekao, osjetljivim područjima u domovini.

Podsjetio je da je i on, kada se govorilo o postavljanju dvojezičnih tabli, rekao da to treba učiniti kroz dijalog, međusobno uvažavanje, učiniti tako da i Vukovarci i branitelji sami učestvuju u tome.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) izjavio je danas novinarima kako je za gradsku vlast Vukovara odluka Ustavnog suda, koji se izjasnio juče u vezi s referendumskim pitanjem o ćirilici, obvezujuća, no ta odluka, rekao je, ne rješava ništa već samo produžava ovo stanje u Vukovaru.

„Odluka Ustavnog suda praktično ne riješava ništa i, po meni, samo produžava ovo stanje. Mislim da, na ovakav način, se nije iznašlo hrabrosti i reći ono što se trebalo reći“, ocijenio je Penava na konferenciji za novinare održanoj nakon konstitutivne sjednice vukovarskog Gradskog vijeća. Rekao je kako je njemu lično poprilično neprihvatljiva ‘poruka’ koju je Ustavni sud odlukom o referendumskom pitanju poslao svim građanima Hrvatske.

Osim što je referendumsko pitanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o ćirilici proglasio neustavnim Ustavni sud je vukovarskom Gradskom vijeću naložio da u roku od godine dana riješi pitanje dvojezičnih ploča na način da Gradsko vijeće propiše u kojim bi se vukovarskim četvrtima dvojezični natpisi trebali postaviti.

Vladu je Ustavni sud obvezao da u godinu dana od objave ove odluke u Narodnim novinama uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne sprovode obveze iz tog zakona, odnosno opstruišu njegovo sprovođenje.

Do donošenja tih izmena, nadležna državna tijela neće sprovoditi taj zakon na području Grada Vukovara upotrebom prisilnih mjera, navodi se, takođe, u odluci Ustavnog suda, objavila je agencija Hina.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision