Utorak, Oktobar 17, 2017
Unsko-sanski kanton 1° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet
Pjongjang: Nuklearni rat može izbiti svakog trenutka
17. Oktobar. 2017.Izvor vijesti: vijesti.ba

Sjeverna Koreja poručila je UN-u da nikada neće pregovarati o rashodovanju svog nuklearnog arsenala ukoliko SAD ne promjene svoju “neprijateljsku” politiku. Pjongjang je upozorio da “nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku”.

Zamjenik ambasadora Sjeverne Koreje u UN Kim In Rijong rekao je Odboru za razoružanje pri Generalnoj skupštini UN da je situacija na Korejskom poluostrvu “dostigla veoma kritičnu tačku i da nuklearni rat može da izbije u svakom trenutku”, prenosi AFP.

“Ukoliko se neprijateljska politika i nuklearna prijetnja SAD u potpunosti ne iskorijene, nikada nećemo staviti naše nuklearno oružje i balističke rakete na pregovarački sto ni pod kakvim okolnostima”, istakao je on.

Sjevernokorejski diplomata je naveo i da je, poslije niza raketnih lansiranja i šeste nuklearne probe, njegova zemlja “prošla kroz posljednju kapiju” na putu ka statusu punopravne nuklearne sile, s mogućnostima da izvede nuklearni napad.

“Cijelokupna kopnena teritorija SAD je u našem dometu i ako se SAD usude da napadnu makar i centimetar naše svete teritorije, neće izmaći našoj oštroj kazni u bilo kom dijelu svijeta”, rekao je Kim.

On je napomenuo da Sjeverna Koreja neće uzeti na nišan nijednu zemlju koja se ne pridruži vojnoj kampanji na čelu sa SAD.

“Sve dok ne uzme učešće u američkim vojnim akcijama protiv Sjeverne Koreje, nemamo namjeru da upotrebimo nuklearno oružje niti da prijetimo takvim oružjem nijednoj drugoj zemlji”, naglasio je on.

SAD i Јužna Koreja počele su danas 10-dnevne zajedničke pomorske vežbe, u novom pokazivanju snage protiv Pjongjanga, a u njima učestvuju i jedan američki nosač aviona i dva američka razarača, napominje francuska agencija.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision