Plenum građana Sarajeva policiji: Prestanite širiti informacije o mogućim nasilnim demonstracijama
1. Mart. 2014. u 12:24

Članovi Plenuma građana i građanki Sarajeva saopćili su danas da policijske snage moraju prestati širiti informacije o mogućim nasilnim demonstracijama, legitimisati i etiketirati učesnike i učesnice plenuma i protesta “plaćenicima”.- Predstavnici kantonalnih i federalnih policijskih snaga uporno nastoje ugušiti svaki vid javnog iskazivanja nezadovoljstva, obezvrijediti proteste te zastrašiti građane i građanke.

Plenum građana i građanki iznova apeluje  predstavnicima policijskih snaga da prestanu s klevećenjem, omalovažavanjem te izazivanjem straha i panike među građanima i građankama Sarajeva. Policijske snage nemaju pravo ‘presretati’ učesnike i učesnice protesta i plenuma i legitimisanjem vršiti pritisak na njih.

Izlazak na ulice i učestvovanje u plenumima je dostojanstven i demokratski način skretanja pažnje političkom establišmentu da u Kantonu Sarajevo žive gladni, diskriminirani i obespravljeni građani i građanke – navedeno je u saopćenju.

Učesnici Plenuma poručuju da će građani i građanke nastaviti izlazak na ulice svakog dana, uključujući i današnji Dan nezavisnosti BiH, kada će još jednom iskazati nezavisnost od etnonacionalnih manipulacija i stranačkog politiziranja.

– Plenum i protesti građana i građanki su nenasilan prostor, prostor u kojem svi uživaju pravo na neometano, ravnopravno i slobodno izražavanje te javno i otvoreno iskazivanje nezadovoljstva protiv netransparentne vladavine prava i diskriminacije u svim sferama društva – citat je iz saopćenja.

Plenum građana i građanki Sarajeva podržava sve plenume u BiH i borbu za socijalnu pravdu i dostojanstvo svih te apeluje na solidarisanje te stavljanje do znanja vlastima da njihov nerad i neodgovornost neće tolerisati, navedeno je.