Plenum Sarajevo: Tužba protiv komesara policije KS Vahida Ćosića
26. Februar. 2014. u 20:49

Iz Plenuma građana i građanki Sarajeva danas će biti upućena tužba Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS) u kojoj se pored ostalog traži smjena i odgovornost komesara policije KS Vahida Ćosića. Građani smjenu traže jer je Ćosić 7. februara postupio suprotno zakonskim ovlaštenjima, odnosno nije zaštitio građane i imovinu Bosne i Hercegovine.

Inače, sinoć je Plenum načelno pozdravio pozitivan stav zastupnika u Skupštini KS prema aktuelnim dešavanjima.

Naime, kantonalna Skupština je usvojila sve zahtjeve Plenuma, ali je to prema njihovom mišljenju tek minimalan napredak.

Istaknuto je da je nedopustivo da Skupština KS tek pod pritiskom počinje da radi ono zbog čega postoji, te je neprihvatljivim ocijenjeno ograničeno razumijevanje suštine i ozbiljnosti problema građana.

“Pozivom klubovima zastupnika da u sedmodnevnom roku dostave svoje prijedloge kandidata za budućeg mandatara Vlade KS, Skupština je de fakto priznala nesposobnost političkih predstavnika i potvrdila da su oni svoje mandate koristili za ostvarenje vlastitih interesa i interesa političkih stranaka kojima pripadaju, a ne onih koji su ih na javne funkcije birali”, istaknuto je iz Plenuma građana i građanki Sarajeva.

Stoga plenum insistira da Skupština KS povjeri mjesta u Vladi stručnjacima  iz relevantnih oblasti, kao i da se sastav vlade utvrdi otvoreno i javno, što će javnosti omogućiti uvid u biografije predloženih kandidata, a odabir se mora zasnivati isključivo na znanju i stručnosti osoba.