Plenumi građana u Tuzli, Bugojnu i Donjem Vakufu
22. Februar. 2014. u 18:20

Plenum građana i građanki Tuzlanskog kantona zakazan je za danas u 18 sati u BKC-u Tuzla, gdje će najvjerovatnije biti govora o imenu novog mandatara za sastav ekspretne Vlade TK.

Prvobitno se navodilo kako će ekspertna vlada biti imenovana do kraja februara, ali je teško očekivati da će se u narednih sedam dana okončati taj posao.

U Bugojnu i Donjem Vakufu danas će također biti održani plenumu građana.

Plenum građana u Bugojnu će biti održan u pozorišnoj dvorani Kulturno sportskog centra (KSC) sa početkom u 18.00 sati, a u Donjem Vakufu u Domu kulture sa početkom u 13.00 sati.

Na dnevnom redu Plenuma građana općine Bugojno biće razmatranje aktuelne situacije u bugojanskoj privredi, a moderator će biti Edin Huskić.

Učesnici Plenuma razgovaraće i o ranije dostavljenim zahtjevima Općinskom vijeću (OV) Bugojno, koji se odnose na smjenu lokalne vlasti i održavanje vanredne sjednice, koja još nije zakazana, kao i o nastavku protesta, koji se od 7. februara svakodnevno održavaju ispred zgrade Općine Bugojno.

Plenum građana Općine Donji Vakuf, koji je zvanično osnovan 16. februara, na sutrašnjoj sjednici razmotriće aktuelnu političku situaciju u donjovakufskoj općini, s kojom nisu zadovoljni, jer su lokalnoj vlasti poslali već nekoliko zahtjeva, od kojih su osnovni vezani za njihove neopozive ostavke.

Članovi Neformalne grupe građana Fojnice (NFGF) još ranije, u pismenoj formi, zatražili su smanjenje plata općinskom načelniku, predsjedavajućem OV, paušala vijećnicima, reviziju radnih mjesta u općinskoj administraciji i javnim preduzećima i ustanovama, kao i reviziju privatizacije.

Ovi zahtjevi bili su na dnevnom redu vanredne sjednice OV Fojnica, koja je održana 19. februara, na kojoj je podržano opravdano nezadovoljstvo građana, ali na kojoj nisu doneseni nikakvi konkretni zaključci vezani za zahtjev NFGF.

Članovi OV Fojnica donijeli su odluku da se o svemu naknadno izjasne, čime u NFGF nisu zadovoljni, jer od lokalne vlasti očekuju da čuju njihov glas za poboljšanje nezavidne ekonomsko-socijalne situacije na području fojničke općine, kako bi se stanje, bar djelomično, počelo popravljati.