Počela kampanja za EU izbore – HDZ i SDP međusobno se optužuju, pošteđena nije ni Pusićeva
28. Februar. 2014. u 3:16

Zagreb – Prozvani predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odbacio je SDP-ove optužbe  za nezakonito zapošljavanje u SOA-i, u vrijeme kada je bio na čelu Agencije, o kojem piše Novi list. Kaže, sve smo radili prema zakonu, pa neka se sve provjeri, rekao je u intervjuu za HRT.
Nije vrijedno spomena. Dakle, to je jedan u nizu pokušaja da se opet stvori nova afera. Ja sam bio ravnatelj službe, potpisivao sam rješenja, ali sigurnosne provjere nisam ja radio i sve smo radili po zakonu, rekao je Karamarko. Ranije tokom dana u Saboru su kako prenosi HTV pale teške prozivke između opozicije i vladajućih. Obje su stranke održale konferencije za novinare. SDP traži da se istraži kazena odgovornost Tomislava Karamarka za nezakonito zapošljavanje u SOA-i, u vrijeme kada je bio na čelu Agencije, o kojem piše Novi list.
Kažu da imaju dokaze da su osobe koje su odbile lažirati sigurnosne podatke, dobile “izgon iz službe”. Očito je da svi kosturi nisu ispali iz ormara. Ovo što smo imali priliku pročitati pokazuje biće jedne politike. Ono što je Tomislav Karamarko radio kao šef SOA-e je za svaku osudu, to je neodgovorno, pa onda i kriminalno ponašanje, izjavio je član saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Šime Lučin. HDZ je te optužbe nazvao skretanjem pozornosti s lošeg ekonomskog stanja u zemlji. Prozvao je mistricu vanjskih poslova Vesnu Pusić zbog izjava u Beogradu u kojima je, tvrdi HDZ, izjednačila srpskog agresora i žrtvu agresije Hrvatsku. Hrvatska mora surađivati sa svim susjednim zemljama, pa i sa Srbijom. To su susjedi i interes nam je da oni budu stabilni i da s njima imamo gospodarsku i ostale vrste suradnje. Hrvatska ima i odgovornost za europeizaciju tog prostora, ali ne može se zbog toga dovoditi u pitanje ono što se događalo u istoriji. Ntko nema pravo ići ispod razine povijesne istine i dostojanstva jedne nacije, kazao je Gordan Jandroković (HDZ) na konferenciji za novinare u Saboru. Ustvrdio je da je Pusić linićevski agresivno nasrnula na HDZ, podsjetivši da je ministrica u intervjuu za beogradsku televiziju B92 u ponedjeljak izjavila da vlasti koje danas vode Srbiju i Hrvatsku nisu odgovorne za ratne zločine, već da su za događaje iz rata odgovorna tadašnja vodstva Srbije i Hrvatske. Njezine riječi Jandroković tumači kao odstupanje od općeprihvaćenih teza, ne samo u Hrvatskoj, nego i drugdje, da je Slobodan Milošević odgovoran za ono što se dogodilo na prostoru bivše Jugoslavije, te za agresiju na Hrvatsku. Ministrica očito to ne definira tako, nego smatra da su do tužbi doveli ljudi koji su tada vodili Hrvatsku i Srbiju, rekao je Jandroković.