Počela sjednica Dom naroda PFBiH posvećena sigurnosti – Radmanović: Zna se ko je odgovoran!
27. Februar. 2014. u 1:39

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, posvećena sigurnosnom stanju u FBiH počela je u Sarajevu, dva dana nakon što je to pitanje na dnevni red stavio i Predstavnički dom. I Domu naroda o sigurnosti će govoriti federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač Predstavničkom domu su se obratili federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač prezentirajući informaciju o sigurnosnom stanju od 5. do 20. februara.  Lukač je povodom nereda na protestima od 7. februara, koji su eskalirali sukobom policije i demonstranata, povredama na objema stranama i paljenjem zgrada institucija u više gradova, što su činili neki učesnici demonstracija, izjavio da je “ono najgore iza nas”, ali i da će protesta biti još te da će se sigurnosna dimenzija pratiti.  Na pitanje jednog poslanika da li se opet mogu očekivati masovnije demonstracije, odgovorio je da ima najava da bi se to moglo desiti 7. marta, tačno mjesec nakon nereda u kojima je bilo nasilja.

radamaČlan Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović smatra neprincipijelnim što razne ekipe političara i tužilaca licitiraju ko je odgovoran za napad na zgradu Predsjedništva 7. februara u Sarajevu, te dodaje da su odgovorne Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/, Federalna uprava policije i policija Kantona Sarajevo. Ovdje prvenstveno snose odgovornost oni koji nas nisu pravovremeno informisali, rekao je Radmanović i pojasnio da OBA nije informisala ni Predsjedništvo, kao ni predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara, te Direkciju za koordinaciju policijskih tijela.  “Tu je prva odgovornost, ne znam kolika, ali ne treba da to ja procjenjujem”, istakao je Radmanović za sarajevske medije. Prema njegovim riječima, druga odgovornost je na onima koji štite javni red i mir u Sarajevu. “Nesporna je odgovornost kantonalne policije i Federalne uprave policije”, konstatovao je Radmanović naglašavajući da, po zakonu, Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ nije imala nadležnost da reaguje 7. februara. On je dodao da se u takvoj situaciji pojave neki tužioci koji vole po svom nalogu da zavode red u BiH.

“To su oni koji su hapsili predsjednika Federacije, koji vole da se slikaju pred kamerama, a koji sada hoće da hapse ili optužuju direktora Sipe”, rekao je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Radmanović je ocijenio da bi, u slučaju da svako radi svoj posao odgovorno, istraga o događajima u Sarajevu trebalo da je pri kraju. “Tužilaštva moraju djelovati, ali ne ovako kako rade, da unaprijed odrede koga će hapsiti i ponesu kamere, već treba da rade svoj posao. U ovom slučaju, ne ulazeći u pravne norme i ne pokušavajući da se umiješam u tužilački posao, izgleda mi smiješno ići prema Sipi”, zaključio je Radmanović.