Počela vanredna sjednica Predstavničkog doma „posvećena“ sigurnosnoj situaciji – SBB traži smjenu Vlade FBiH
25. Februar. 2014. u 18:05

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine otvorena je danas u Sarajevu, a prema oficijelnoj najavi, bit će posvećena sigurnosnoj situaciji u Federaciji u kontekstu protesta građana.

Sjednica je počela pauzom na zahtjev poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) nakon što je Klub Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH) uvjetovao učešće u radu sjednice dopunom dnevnog reda. Zatražio je da prva tačka bude: “Ispunjavanje uslova od Vlade FBiH koje je od njih tražio narod, odnosno podnošenje neopozive ostavke kompletne Vlade Federacije BiH”, a druga – amnestiranje svih učesnika demonstracija “osim u slučaju nekoliko pojedinaca za koje se dokaže da su lično uništavali i palili imovinu”.

Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba SBB-a BiH, predložio je da “informacija o stanju sigurnosti na području FBiH s posebnim osvrtom na proteste građana od 5. do 20. februara” bude treća tačka dnevnog reda. U toku je pauza koju je zatražio poslanički klub Socijaldemokratske partije BiH. Predsjedavajući tog kluba Jasenko Selimović je prethodno rekao da o zahtjevima koje je iznio šef Kluba SBB-a nije bilo riječi na Kolegiju Doma koji je zasjedao uoči ove sjednice Predstavničkog doma. Osim poslanika, dvojice potpredsjednika FBiH i članova Federalne vlade, sjednici prisustvuje direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač čije je obraćanje poslanicima najavljeno, kao i obraćanje ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Predraga Kurteša.