Policija: Moguće novo nasilje u Sarajevu
21. Februar. 2014. u 7:53

Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) raspolaže saznanjima koja ukazuju na to da se u određenim dijelovima grada organiziraju grupe mladih osoba koje planiraju da okupljanje građana u subotu, 22. februara, iskoriste za nasilne proteste usmjerene prema objektima kantonalnih i državnih institucija, te policijskim službenicima koji će vršiti osiguranje protesnog okupljanja.

“Naša saznanja s terena, također, ukazuju na to da spomenute grupe pripremaju podesne predmete i sredstva koje će koristiti u toku nasilnih protesta”, saopćili su iz Odjela za odnose sa javnošću MUP-a KS.

Uzimajući u obzir navedeno, MUP Kantona Sarajevo apelira na sve učesnike protestnih okupljanja da se uzdrže od nasilja, te da evantualne izgrednike identificiraju i u suradnji s policijom takve izgrednike odstrane sa skupa, naglašavajući da pripadnici policije neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine.

U saopćenju za javnost ističe se da će, s obzirom na ustavne i zakonske odrednice, koje govore da je glavni zadatak policije zaštita ustavnog poretka, lične i imovinske sigurnosti građana, Uprava policije poduzeti sve mjere da javna i protestna okupljanja osigura i omogući građanima izražavanje stavova, ali isto tako neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine.

“Dosadašnja iskustva govore da većina građana – učesnika protesta – poštuje zakon i na miran način izražava stavove. Međutim, manje grupe i neodgovorni pojedinci zloupotrebljavaju ove skupove da bi liječili svoje frustracije, napadajući policijske službenike i druge građane, uništavajući imovinu”, navodi se u saopćenju.

Iz MUP-a KS-a navode da je apel građanima upućen “uzimajući u obzir činjenicu da se od 6. februara svakodnevno održavaju protestna okupljanja u centralnom dijelu grada, te da će se najvjerovatnije nastaviti i u narednom periodu, kao i to da su 6. i 7. februara nasilni pojedinici i grupe mlađih osoba fizički, kamenjem, ‘molotovljevim koktelima’ i pirotehničkim sredstvima napali policijske službenike i zgrade Vlade KS-a i Predsjednišva BiH”.

Prihvaćeni zaključci Plenuma

Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je prethodno sva četiri zaključka Plenuma građana i građanki glavnog grada Bosne i Hercegovine.

S obzirom na to da predstavnici plenuma građana nisu došli u petak na zakazani sastanak, predsjedavajuća Skupštine KS-a Mirjana Malić je medijima prezentirala zaključke Kolegija sa sjednice održane u četvrtak.

“Skupština KS-a prihvata zahtjev plenuma za formiranje ekspertske vlade u skladu s Ustavom, zakonom, pozitivnim zakonskim propisima i podzakonskim aktima. Stoga Skupština poziva Klubove zastupnika u Skupštini KS-a da predsjedavajućoj Skupštine u roku od sedam dana dostave svoje prijedloge kandidata za premijera”, kazala je Malić.

Kolegij je konstatirao da u KS-u trenutno jedan izabrani zvaničnik koristi pravo na naknadu plate nakon prestanka javne funkcije, tzv. bijeli hljeb, te je upućen poziv svim ministrima i zastupnicima u KS-u da se odreknu korištenja te beneficije.

Kolegij pozvan na Plenum građana

Grupa za medije Plenuma građana i građanki Sarajeva saopćila je kako je Kolegij Skupštine KS-a pozvan da danas u 17:30 sati u Domu mladih iznese prijedlog zaključaka koje je usvojio.

„Plenum građana i građanki Sarajeva nema predstavnike niti vođe, a zbog činjenice da je naredni Plenum zakazan za danas s početkom u 17:30 sati, nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaš poziv na ‘socijalni dijalog’ danas u 10:45 sati. Kolegij SKS-a pozvan je da prijedloge zaključaka iznese na plenumu koji će biti održan danas s početkom u 17:30 u Domu mladih, na kojem će biti donesena odluka o daljim koracima o kojima će Kolegij biti obaviješten“, navodi se u saopćenju Grupe za medije Plenuma građana i građanki Sarajeva.

Naglašeno je da, ako njihovo prisustvo na plenumu nije moguće, prijedlozi zaključaka Skupštine Kantona Sarajevo mogu biti dostavljeni i u elektronskoj formi.

Komisiji za izbor i imenovanja i administrativna pitanja naloženo je da obustavi donošenje Rješenja o naknadi plate nakon prestanka javne funkcije, kao i to da zastupnici u Skupštini KS-a, po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima koja su sastavni dio Skupštine ne primaju nikakvu naknadu niti imaju dodatne beneficije.

Poziv na ostavke

Također, Kolegij je, u skladu sa Zakonom o sukobu interesa u upravljačkim strukturama javnih komunalnih preduzeća, zaključio kako nema izabranih zvaničnika, a po navedenom Zakonu moguće je imenovanje izabranih zvaničnika u upravljačke strukture javnih ustanova.

“Skupština KS-a poziva sve zastupnike i izabrane zvaničnike koji se nalaze u upravljačkim strukturama javnih ustanova da odmah podnesu ostavke. Obavezuje se Vlada KS-a da na prvoj narednoj sjednici razriješi sve izabrane zvaničnike imenovane u upravljačkim strukturama javnih ustanova, te ne vrši daljnja imenovanja po ovom zakonu”, naglasila je Malić.

Također, Vladi KS-a je, odnosno Ministarstvu finansija, naloženo da u roku 10 dana izvrši analizu primjene ovog zaključka u smislu da plate vršilaca javnih funkcija svedu na nivo dvije prosječne plate u KS-u, a nakon toga će se Skupština KS-a na prvoj narednoj sjednici izjasniti o modalitetu primjene ovog zaključka.

Nalaže se Vladi KS-a i upravljačkim strukturama svih javnih institucija da u roku 10 dana dostave prijedlog racionalizacije korištenja motornih vozila i službenih putovanja za 2014. godinu.

Skupština KS-a je na hitnoj sjednici održanoj 12. februara donijela zaključak kojim se Agenciji za privatizaciju KS-a nalaže da u roku sedam dana dostavi Skupštini sve ugovore o privatizaciji.

Provjera privatizacije

Agencija za privatizaciju je 18. februara dostavila ugovore po zaključku Skupštine i Skupština će ih proslijediti na dalje postupanje. Također, dostavljeni spisak bit će proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu i Ministarstvu unutrašnjih poslova KS-a, od kojih će se tražiti da dostave spisak firmi protiv kojih se vodi postupak.

“Javno pozivamo sve građane da MUP-u, Kantonalnom tužilaštvu ili Kolegiju dostave sve informacije ili dokumentaciju koja ukazuje na inkriminaciju u procesu privatizacije u preduzećima sa liste”, naglašava se u zaključcima Kolegija Skupštine KS-a.

Kao četvrti zaključak, koji se odnosi na pritužbe građana, obrazloženo je kako s obzirom na to da već postoje nadležne institucije, kao što je Ured za pritužbe građana, čije je članove izabrala Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS-a iz reda građana i policije, Kolegij Skupštine poziva predstavnike plenuma i druge građane koji se smatraju oštećenim da se obrate tom uredu.

Skupština će po dobijanju analize o dešavanjima 7. februara razmatrati tu analizu na prvoj narednoj sjednici, kao i informaciju Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara i s tim u vezi donijeti određene zaključke, preporuke i mjere ukoliko budu utvrđena kršenja ljudskih prava i drugo.

Kolegij Skupštine KS-a izrazio je spremnost da sve informacije koje ima na raspolaganju, kroz institucije za koje su nadležni, stavi na uvid predstavnicima plenuma.