Subota, Juli 26, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Biznis, Izdvojeno, Vijesti
Poljoprivrednici u Federaciji bez poticaja za tekuću godinu
26. Juli. 2014.

Poljoprivrednici u Federaciji nisu dobili nijednu marku na ime poticaja za tekuću godinu. Apeliraju na vlasti da isplate barem poticaje za prvi kvartal, jer, podsjećaju, nakon katastrofalnih poplava u maju, očekuju oko 50 posto manje prinosa.Iako već dugo upućuju na svoje nezadovoljstvo, sada kažu – kap je prelila čašu.

Iz Udruženja proizvođača mlijeka tvrde da 10 mjeseci nisu dobili ni marku. Poljoprivrednici odavno ne ostvaruju kapitalna ulaganja, a prosječno godinu dana čekaju na poticaje bez kojih poljoprivreda ne može. Kažu, više neće tolerisati nerad i trošenje njihovog novca.

Iz Ministarstva poljoprivrede navode da je razlog kašnjenja isplate poticaja neusklađenost kantona, odnosno da dokumentacija koja je potrebna za isplatu nije dostavljena.

Imam dogovor sa premijerom i ministrom finansija da u prvoj polovici slijedećeg mjeseca sredstva budu rezervisana“, tvrdi Jerko Ivanković – Lijanović.

Poljoprivrednici ne mogu još dugo da čekaju. Ovogodišnja sjetva odavno je ugrožena, a sada prijeti opasnost i ovoj jesenskoj.

Oni su već uložili u poljoprivredu sredstva kojih inače nemaju mnogo. Oni moraju otplatiti dugove u koje su ušli. Moraju zasnovati novu proizvodnju koja ih čeka i moraju ulagati“, pojašnjava Vjekoslav Selak, profesor na Prehrambenom fakultetu u Sarajevu.

A da bi ulagali, poljoprivrednicima moraju biti osigurana barem osnovna sredstva iz budžeta. Međutim, izgleda da će se na njih još morati čekati. Još jednom su podsjetili na svoje probleme i zahtjeve.

Da nam isplate poticaje iz prošle godine za posljednji kvartal i da se hitno isplati prvi i drugi kvartal u ovoj godini“, ističe Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH.

Ukoliko Vlada ne odgovori njihovim zahtjevima, poljoprivrednici iz Federacije najavljuju proteste.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision