Utorak, Juli 29, 2014
Unsko-sanski kanton -2° C Mostly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet, Vijest dana, Vijesti
Pooštrene sankcije Rusiji zbog djelovanja u Ukrajini – Rusija: Ko uvede sankcije – agresor?
29. Juli. 2014.

Evropski diplomati postigli su preliminarni dogovor o listi osoba, uključujući saradnike ruskog predsjednika Vladimira Putina i kompanija, čija će imovina biti zamrznuta u okviru pooštravanja sankcija Rusiji zbog djelovanja u Ukrajini, izjavila su neimenovani evropski diplomati.

Nova lista imena bit će objavljena u utorak ili u srijedu kao dodatak na listu na kojoj se već nalazi 87 osoba i 20 organizacija koji su predmet sankcija Evropske unije, prenosi agencija „Reuters“.

Trojica evropskih diplomata, koji su tražili da ne budu imenovani, izjavili su da ne mogu da govore o detaljima, ali da je riječ o osobama i kompanijama, koje podržavaju ili imaju korist od destabilizacije Krima i ruske aneksije Krima.

„Na listi se nalaze pojedinci, pristalice i subjekti“, rekao je jedan od trojice diplomata, dok je drugi izjavio da je lista bila predmet pravnog prečišćavanja i da će biti potpisana u utorak kada diplomate EU nastave razgovore. Zapad pojačava sankcije Rusiji, optužujući Moskvu da nastavlja da snabdijeva oružjem proruske snage koje se bore na istoku Ukrajine. Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da sankcije Rusiji neće postići svoj cilj i da njihov rezultat može da bude ekonomski još nezavisnija Rusija. Što se tiče Krima, šef ruske diplomatije je rekao da je on dio Rusije i da ni s kim neće biti razgovora o statusu tog poluostrva, prenosi agencija „Tanjug“.

Ruska Državna duma će uskoro razmotriti prijedlog da se u rusko zakonodavstvo uvrsti novi pojam – “država agresor”, pise današsnji moskovski dnevnik Izvestija. Predlagači izmena zakona, članovi vladajuće Јedinstvene Rusije Ejvgenij Fodorov i Anton Romanov, kao i poslanička grupa “Deputatski suverenitet”, u koju ulaze sve parlamentarne partije, naveli su u obrazloženju da se pod “zemljom agresorom” podrazumeva država koja je uvela sankcije Rusiji, kao i pojedinim građanima Rusije i ruskim komanijama. Autori navode da je spisak “zemalja agresora” neophodan radi “zaštite osnova ustavnog poretka, odbrane zemlje i bezbijednosti države, zaštite unutrašnjeg tržišta Rusije i razvoja nacionalne ekonomije”. U slučaju da izmjene zakona budu usvojene fizička i pravna lica, koja su registrovana u “zemlji agresoru”, ili ruske kompanije koje su povezane ili zavisne od takvih lica, neće moći da se na teritoriji Rusije bave revizijom ni da pružaju pravne i konsultativne usluge.

Fjodorov je listu rekao da će vlada sama odlučivati koje kompanije će ući u spisak sankcija.

Po njegovom mišljenju, u njemu treba da budu sve velike američke revizorske kompanije i konsalting organizacije koje rade u Rusiji – Delloite, Boston Consulting Group…

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je najnoviji izvještaj Ujedinjenih nacija o situaciji na istoku Ukrajine “neobjektivan, pa čak i licemeran”.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision