Utorak, August 5, 2014
Unsko-sanski kanton 3° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Porezna uprava Federacije zaposlenicima kupovala stanove – “Postupano u skladu sa zakonskim propisima”
5. August. 2014.

Federalni revizorski izvještaji ponovo ukazuju na ogromne neregularnosti u radu državnih organa. Jedan od takvih je i Porezna uprava Federacije. U toj instituciji zasposlenicima kupuju i stanove.

Izvještaju je označen sa rezervom. U njemu stoji, između ostalog, kako se za plaće uposlenika svake godine izdvoji 36 miliona maraka. Svojim uposlenicima Uprava rješava i stambeno pitanje. Upravo je to jedna od ključnih zamjerki revizora. Konkretnije, posljednjeg dana prošle godine Porezna uprava iz svog je vlasništva isknjižila stan vrijedan 80 hiljada maraka. Urađeno je to na osnovu odluke direktora Midhata Arifovića o popisu sredstava Porezne uprave.

“Ne može se potvrditi osnovanost isknjižavanja iznosa sredstava doznačenih za kupovinu stambenog objekta u iznosu od 80.000 KM, s obzirom na to da se nije moglo potvrditi da je od strane komisije za popis izvršen uvid u kompletnu dokumentaciju vezanu za način odobravanja sredstava za kupovinu navedenog objekta”

Još 1999. godine čelnici Uprave donose odluku da se kupi stan za tadašnjeg direktora ispostave u Mostaru. Prema nepotpunim informacijama, riječ je o Augustinu Mišiću, bivšem dužnosniku HDZ-a, danas vlasniku revizorske kuće u Mostaru. Stan je kupljen od Građevinskog preduzeća Vranica, kojem je doznačeno 65 hiljada maraka. Međutim, nedugo kasnije, iz Porezne uprave u Mostaru traže da se novac, umjesto Vranici, uplati na račun fizičkog lica, koje je dalo bolju ponudu za kupovinu stana. Uz to, donosi se odluka o uplaćivanju dodatnih 15 hiljada maraka kako bi kupovina bila okončana. Stan je uknjižen na treće lice i nikada nije bio vlasništvo Porezne uprave. Zbog toga je i konačno isknjižen iz imovine ove agencije 31. decembra prošle godine.

“Također se ne može potvrditi da je prilikom odobravanja i raspolaganja sredstvima za navedenu namjenu postupano u skladu sa zakonskim propisima”

Pokušali smo provjeriti i u Poreznoj upravi i u Uredu za reviziju zašto je i kome kupljen stan novcima poreskih obveznika. No, uposlenici obje ove institucije su na odmoru, tako da ćemo odgovore čekati vjerovatno do septembra.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision