Četvrtak, Juli 24, 2014
Unsko-sanski kanton 7° C Partly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Poslanici PS BiH o olakšicama za zapošljavanje mladih i Prijedlogu zakona o dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine
24. Juli. 2014.

Prijedlog okvirnog zakona o olakšicama za zapošljavanje mladih osoba u Bosni i Hercegovini čiji je predlagač poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Niko Lozančić naći će se ponovo na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatila prijedlog ovog zakona jer nije bilo potrebne entitetske podrške iz Republike Srpske uz obrazloženje da zakon zadire u entitetske nadležnosti.

Lozančić smatra da je zakon potrebno donijeti jer prema podacima Zavoda za statistiku i Agencije za rad i zapošljavanje u BiH trenutno ima 560.000 nezaposlenih osoba, a prema podacima navedenim u Strategiji zapošljavanja BiH za period 2010-2014 osobe od navršenih 15 do navršenih 35 godine čine više od polovine ukupnog broja nezaposlenih.

Primjenom ovog zakona značajno bi se pospješio proces upošljavanja, osobito mladih osoba, povećala ukupna gospodarska aktivnost, te značajno smanjio broj osoba koje rade ‘nacrno’, smatra predlagač zakona.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine čiji je predlagač poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirović u prvom čitanju jedna je od tačaka dnevnog reda današnje sjednice.

Predlagač je u obrazloženju ovog zakonskog prijedloga naveo da je dopunu zakona potrebno napraviti da bi se uredilo strožije kažnjavanje počinilaca krivičnog djela koji koriste stanje prirodne nesreće da bi činili krivična djela i na taj način pribavili protupravnu imovinsku korist.

Poslanici bi se trebali izjasniti i o Prijedlog zakona o proceduri glasanja državljana drugih država na teritoriji Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, koji se zasniva na principu reciprociteta. Prijedlogom zakona regulira se ostvarivanje biračkog prava državljana drugih država koji trajno ili privremeno borave u BiH kada glasuju na izborima ili referendumu koji se provodi na biračkim mjestima te države u BiH, kao i uvjeti, način i postupak u vezi s glasanjem.

Osnovni princip za ostvarivanje biračkog prava državljana drugih država u BiH je reciprocitet za državljane BiH kada glasuju na teritoriju te druge države.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision