Utorak, August 5, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Biznis, Vijest dana
Posljedice slabljenja ruske ekonomije osjetit će i BiH
5. August. 2014.
Strane direktne investicije (FDI) iz Rusije čine od 2% do 5% BDP-a u Litvaniji, Letoniji, Ukrajini, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a posljedice sporijeg ekonomskog rasta Rusije u narednom periodu mogle bi osjetiti Bjelorusija, Moldavija, Ukrajina i baltičke zemlje, navodi se u izvještaju objavljenom na blogu Međunarodnog monetarnog fonda koji je objavio baltictimes.com, prenosi bh. novinska agencija Patria.
Za većinu evropskih zemalja, Rusija nije glavno izvozno tržište, ali za neposredne susjede čiji izvoz u Rusiju prelazi 5% svog BDP-a usporen ekonomski rast može biti značajan – navedeno je u izvještaju.Mnoge istočnoevropske zemlje,  uključujući Litvaniju, u velikoj mjeri oslanjaju se na Rusiju za ukupne zalihe energije, a ne samo prirodnog gasa.
U izvještaju se rangira Litvanija kao druga zemlja nakon Bjelorusije u smislu ukupnog rizika s kojim će se suočiti slabljenjem ruske ekonomije i sankcija od strane zapadnih zemalja.Rusko Ministarstvo za ekonomski razvoj prognozira da će BDP rasti 0,5% u 2014, dok MMF kaže da će rast iznositi samo 0,2%. Prošle godine BDP u Rusiji iznosio je 1,3%.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision