Jeste li znali da je u posljednje vrijeme u svijetu postalo popularno dodavati so u kafu? Iako isprva može zvučati čudno, ispostavilo se da posoljena kafa itekako ima svoje prednosti.
Alton Braun, dijetetičar i autor nekoliko kuvarica, objasnio je da dodavanje male količine soli poboljšava njen ukus, čini je gušćom i neutrališe gorčinu.
Braun savjetuje da u veliku šolju stavite dvije kašike mljevene kafe, a onda dodate četvrtinu kašičice soli. Bitno je ne pretjerivati.
Na ovaj način smanjićete potrebu za unosom nezdravog šećera. Inače, kafa je koristan napitak jer sadrži magnezijum i antioksidanse. Neka istraživanja pokazala su da čak može biti korisna i u borbi protiv Alchajmerove bolesti.
Međutim, ukoliko u nju dodate šećer, nećete primijetiti spomenute prednosti. Možete se udebljati i doživjeti dodatne zdravstvene komplikacije. Posoljena kafa može zamijeniti loše aditive i održati vas zdravim.