Četvrtak, August 7, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Postepena normalizacija na poplavljenim područjima, u TK i opštini Petrovo najteže stanje
7. August. 2014.

Situacija s poplavama u Federaciji i RS polako se smiruje, dok je u Brčko Distriktu proglašeno vanredno stanje. Situacija u Srebreniku još nije pod kontrolom, a u Derventi je zbog visokog vodostaja rijeke Ukrine proglašena vanredna odbrana od poplava.

Građani BiH nisu se oporavili ni od majskih poplava, a nove štete već su pokucale na njihova vrata. Iako su vremenski uslovi nešto povoljniji u odnosu na juče, u mnogim bh. gradovima teku potoci, a vodena bujica potopila je na stotine kuća, privrednih objekata, odnijela više mostova i uništila mnoge puteve. Ponovo su proradila i klizišta

SANACIJA U BANJALUCI
Dva beživotna tijela, pronađena su sinoć u putničkom automobilu u mjestu Barakovci kod Čelinca za koje se sumnja da su stradali u vodenoj bujici.Jedno lice u Banjaluci, još uvijek se vodi kao nestalo.Situacija nakon poplava stabilizuje se u Banjaluci. U toku je saniranje štete. Na raščišćavanju ulica angažovana je i Civilna zaštita grada Banjaluka.Nakon što su juče vodene bujice nosile sve pred sobom, danas drugačija slika.Voda se povukla, a građani rade na čišćenju svojih domova. Stanje sa branom Bočac je stabilno, a količina vode koja se ispušta ne može značajno da podigne nivo Vrbasa.

U TUZLANSKOM KANTONU I DALJE ALARMANTNO
U prijepodnevnim satima sanirane su posljedice nevremena na transformatorskoj stanici 110 kV Gračanica, čime je omogućeno snabdijevanje za većinu potrošača u Tuzlanskom kantonu, koji su od jučer bili bez električne energije.Na području Tuzlanskog kantona, uslijed poplava i klizišta bez napajanja električnom energijom još je oko 5400 potrošača, saopćeno je iz “Elektroprivrede BiH”.Tuzlanski kanton jedan je od najpogođenijih. Naglo nadošle rijeke odnijele su nekoliko mostova. Izuzetno teško je i na području opštine Srebrenik gdje je stanovništvo evakuisano, a više od 120 stambenih objekata poplavljeno u centru grada zbog površinskih voda.Na području Lukavca vode su napravile ogromne štete u samom gradu, a najteže je u području sela Dubošnjica koje je pod vodom.

GRAČANICA NAKON POTOPA
Nakon poplava u Gračanici građani pokušavaju sanirati štete, zagledaju u nebo u strahu od novih padavina. Najveće štete pretrpjele su fabrike, u kojima su uništeni reprometeirjal, mašine i gotovi proizvodi.Dogodilo se ono što u Gračanicic niko ne pamti, da je rječica Sokoluša, koja često presuši, u dva plavna udara ugrozia ljudske živote i svu njihovu imovinu. Gračanlije se ne žale zbog šteta, ali strahuhju od novih padavina, jer se nebo  prijeteći smračilo.

BRČKO: PROGLAŠENO VANREDNO STANJE
Zbog bujičnih poplava koje su prouzročile brojne štete na obiteljskim kućama, gospodarskim objektima i komunalnoj infrastrukturi, Vlada Brčko distrikta jutros je proglasila vanredno stanje.Najteža situacija je podmajevičkim selima gdje je vodena bujica uništila nekoliko mostova i poplavila na desetine kuća, a jedna kuća u Berkovcu je potpuno srušena.Zbog oštećenja cesta i izlijevanja vode na kolnike u prekidu je više lokalnih i regionalnih pravaca na području Brčko distrikta.

U ZENIČKO – DOBOJSKOM KANTONU NAJVEĆA OPASNOST KLIZIŠTA
Zbog intenzivnih padavina koje su aktivirale klizišta, otežano se odvija saobraćaj jednom trakom na dionici magistralnog puta M-17,   Žepče-Zenica u mjestu Papratnica. Mašine su na terenu a usljed stalnog obrušavanja zemlje povremeno dolazi od potpunog prekida u odvijanju saobraćaja na toj dionici.Iz Operativnog centra civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona su potvrdili kako je vodostaj većine rijeka na području ovog kantona  zasad normalan.Zbog obilnih kišnih padavina u pretkla 24 sata, došlo je do znatnog porasta svih vodotoka na području općine Tešanj, naročito rijeke Tešanjke i Radušice.

VODOSTAJ RIJEKE BOSNE U BLAGOM OPADANJU
Vodostaj Bosne, koji je usljed obilnih padavina posljednjih dana bio u porastu, danas su u blagom padu.Podaci Hidrometeorološkog zavoda RS-a pokazuju da je vodostaj Bosne u Doboju u 15.00 sati iznosio 340 centimetara i dalje je premašena kota redovne odbrane od poplava za 40 centimetara.Kota vanredne odbrane od poplava je premašena za 38 centimetara na Vrbasu u Banjoj Luci.Vodostaj te rijeke danas oko 15.00 sati iznosio je 358 centimetara.I vodostaj rijeke Vrbanje u Vrbanji bio je u 15.00 sati 274 centimetra i u blagom je porastu.Ostali vodostaji rijeka su u porastu, ali još uvijek ispod kota redovne odbrane od poplava.

SREBRENIK: ČIŠĆENJE NANOSA BLATA I MULJA
Na području opštine Srebrenik svi vodotoci se nalaze u fazi opadanja, dok je visina rijeke Tinje na mjernom mjestu Koprića most iznosila 270 cantimetara.Nakon što je kiša prestala padati, a vode se povukle, građani Srebrenika već od jutros vrijedno rade na čišćenju svojih prostora od nanosa blata, mulja i otpada koji su donijele vodene bujice.I dalje je odsječeno oko 300 domaćinstava u Mjesnoj zajednci Seona zbog prekida lokalne komunikacije prema ovom naselju.Vatrogasna jedinica Srebrenik evakuisala je 22 osobe iz naselja Špionica i Jošaci Luka, a crpili su vodu iz stambenih objekata u naselju Bjelave.

KOSTAJNICA: STANJE SE STABILIZUJE
Štab za vanredne situacije opštine Kostajnica konstatovao je jutros da se stabilizuje stanje nakon katastrofalne bujične poplave koja je u utorak, 5. avgusta, pogodila ovu opštinu.Štab je naredio da Komunalno preduzeće, Civilna zaštita i Dobrovoljno vatrogasno društvo nastave odvoz krupnog otpada i pranje ulica i poplavljenih domaćinstava, nakon čega će početi dezinfekcija.Dezinfekciju poplavljenih domaćinstava, privrednih objekata i javnih ustanova, koju će sprovoditi osoblje Doma zdravlja Kostajnica, pomagaće i grupa “Volonteri Kostajnice”.Upućen je poziv i drugim građanima da se priključe ekipama Komunalnog preduzeća i pripadnicima Civilne zaštite u čišćenju blata sa gradskih ulica.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision