Petak, Maj 19, 2017
Unsko-sanski kanton -2° C Mostly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina
Povelja Kulina bana bit će privremeno vraćena u Bosnu i Hercegovinu!
19. Maj. 2017.Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e

Povelja Kulina bana, najstarijeg državnog dokumenta Bosne i Hercegovine, biće ustupljena na privremeno korištenje našoj zemlji.

Ruska Federacija ustupit će BiH ovaj izuzetno vrijedan historijski dokument na privremeno korištenje, saopćio je sinoć u Mostaru direktor manifestacije “Večernjakon pečat” Jozo Pavković.

Predstavnik Ambasade Ruske Federacije u BiH Aleksej Semenihin uručio je Pavkoviću ovjerenu kopiju Povelje, kao prethodnicu dostavljanja originalnog dokumenta na privremeno korištenje.

Povelja bana Kulina je najstariji dosad pronađeni čuvani bosanski državni dokument i jedan od najznačajnijih dokumenata bosanskohercegovačke historije. Napisana je 29. avgusta 1189. godine bosančicom. Zaslužuje pažnju ne samo kod historičara, već i kod jezikoslovaca.

Tadašnji bosanski vladar ban Kulin, koji ju je napisao dubrovačkom knezu Krvašu, Poveljom je regulirao trgovačke odnose između Bosne i Dubrovnika, dajući dubrovačkim trgovcima slobodu trgovanja u Bosni bez ikakvih nadoknada. To je prvi diplomatski dokument koji je izdao jedan bosanski vladar, vladaru druge države.

TEKST POVELJE

U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision