Predizborna kampanja u Ukrajini, Rusija ne odustaje od Krima – Lavrov: Opasno nametanje izbora između Istoka i Zapada
25. Februar. 2014. u 7:55

KIJEV, MOSKVA – Parlament Ukrajine izglasao da se odbeglom smjenjenom predsedniku Viktoru Janukoviču sudi pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Lider protesta Vitalij Kličko najavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima za koje je kampanja počela danas. Nova prelaznu vlada biće izabrana u četvrtak, 27. februara. Ruski deputati ne odbacuju mogućnost da Krim pripoje Rusiji. Vrhovna Rada je ovlastila predsjednika parlamenta Oleksander Turčinova da potpisuje zakone, pošto su poslanici izglasali privremeni prenos ovlašćenja šefa države na predsednika parlamenta posle uklanjanja predesjednika Janukoviča sa vlasti. Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine i predsedavajući Vrhovne rade Aleksandar Turčinov sazvao je danas vanredno zasjedanje Saveta za nacionalnu bezbjednost (SNZB) zbog opasnosti od “separatizma u Sevastopolju”.
Ukrajinu ne treba prisiljavati da bira između bliskih veza sa Rusijom ili Zapadom, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
“Opasno je i kontraproduktivno pokušavati da se Ukrajini nametne izbor po principu: ili ste s nama ili protiv nas“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom luksemburške diplomatije Žanom Aselbornom. Lavrov je rekao da se Rusija neće mešati u dešavanja u Ukrajini i da očekuje da to ne čine ni zapadne zemlje. Aselborn je na sastanaku rekao da je EU zainteresovana za razvoj saradnje sa Rusijom kako bi se doprinelo stabilizaciji Ukrajine.