Predizborna kampanja u Ukrajini, Rusija ne odustaje od Krima
25. Februar. 2014. u 22:34

Parlament Ukrajine izglasao da se odbeglom smjenjenom predsjedniku Viktoru Janukoviču sudi za pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Lider protesta Vitalij Kličko najavio da će se kandidovati na predsjedničkim izborima za koje je kampanja počela danas. Nova prelaznu vlada biće izabrana u četvrtak, 27. februara. Ruski deputati ne odbacuju mogućnost da Krim pripoje Rusiji.

Vrhovna Rada je ovlastila predsjednik parlamenta Oleksander Turčinova da potpisuje zakone, pošto su poslanici izglasali privremeni prenos ovlašćenja šefa države na predsjednika parlamenta poslije uklanjanja predsjednika Janukoviča sa vlasti.

19.59 – Bivši ukrajinski glavni tužilac Viktor Pšonka stavljen je na policijsku poternicu na osnovu optužbi za ubistva demonstranata, rekao je novinarima u Kijevu njegov nasljednik na dužnosti Oleg Mahnitski.
Prema podacima novih vlasti 82 osobe su smrtno stradale u obračunima tokom demonstracija, a 724 su povređene.

19.50 – Dva oklopna transportera viđena su u blizini ruske vojne baze u drugom po veličini ukrajinskom gradu Sevastopolju, javio je danas novinar AFP-a, dok je oko 500 ljudi protestovalo u gradu. Jedno od vozila je viđeno u bazi ruske Crnomorske flote, dok je drugo viđeno parkirano u dvorištu koje je iznajmila ruska mornarica u centru grada, rekao je novinar.

16.56 – Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine i predsjedavajući Vrhovne rade Aleksandar Turčinov sazvao je danas vanredno zasjedanje Savjeta za nacionalnu bezbjednost (SNZB) zbog opasnosti od “separatizma u Sevastopolju”.

16.03 – Ministri odbrane članica NATO će se u četvrtak, 27. februara, sastati sa delegacijom privremenih ukrajinskih vlasti kako bi razgovarali o situaciji u toj zemlji nakon opoziva predsjednika Janukoviča.

15.59 – Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton rekla je danas u Kijevu da će povratak bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko u politiku pomoći stabilizovanju situacije u zemlji koja se nalazi u političkom previranju. Partija “Otadžbina” koju predvodi Timošenkova, saopštila je da su dve strane danas razgovarale o situaciji u Ukrajini i razmenile mišljenja kako izaći iz sadašnjeg ćorsokaka.

14.56 – Bivši šef administracije Viktora Janukoviča, Andrij Kljujev, ranjen je danas iz vatrenog oružja, izjavio je za agenciju AP njegov portparol Artem Petrenko.

14.45 – Ruski deputati započeli su pripreme da zaštite Krim od “političkog Černobilja”, kako je rekao lider komunista Genadij Zjuganov, tako da istovremeno dok apeluju na očuvanje cjelovite Ukrajine, ne odbacuju sasvim mogućnost da Krim pripoje Rusiji. Šef Odbora ruske Dume za odnose sa Zajednicom nezavisnih država, evroazijske integracije i veze sa sunarodnicima Leonid Slucki izjavio je danas da ukoliko bude zahjteva za pripajanje Krima Rusiji, da će to biti razmotreno u najkraćem roku, prenijeli su ruski mediji.

14.04 – Lider protesta u Ukrajini Vitalij Kličko danas je najavio da će se kandidovati na predsjedničkim izborima. “Biću na glasačkom listiću za mjesto predsjednika Ukrajine”, rekao je poznati opozicionar.

13.25 – Parlament Ukrajine izglasao je danas da se odbjeglom smjenjenom predsjedniku Viktoru Janukoviču sudi za “ozbiljne zločine” pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Ukrajinski mediji izvestili su da se predsjednik Vikotor Janukovič, koga je opozvao parlament i za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog optužbi za masovno ubistvo, nalazi u ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju. Hiljade građana u Sevastopolju izašle na ulice u znak protesta zbog događaja na Majdanu, tražeći da sami odlučuju o svojoj sudbini. Počela kampanja za prijevremene predsjedničke izbore.

Prema informacijama izvora televizijskog kanala ATR, za Janukoviča je pripremljen desantni brod Crnomorske flote RF, kojim će se navodno uputiti u Rusiju, preneo je “Glas Rusije”.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je ranije rekao da je Janukovič, poslije odluke parlamenta o njegovoj smjeni u subotu, krenuo ka vojnom aerodromu Belbek na Krimu, ali da je odustao i otišao u drugom smjeru poslije saznanja da ga tamo čekaju novoimenovani šefovi ministarstva policije i državnih bezbjednosnih službi.