Petak, August 26, 2016
Unsko-sanski kanton 5° C Mostly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Biznis, Vijesti
Predsjednik EBRD-a slijedeće sedmice u posjeti BiH, najava godišnje skupštine 2019. u Sarajevu
26. August. 2016.Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sir Suma Chakrabarti posjetit će sljedeće sedmice dvije države Zapadnog Balkana tokom drugog dijela šire regionalne turneje.

Predsjednik Chakrabarti će posjetiti Bosnu i Hercegovinu od 30. do 31. augusta, i Srbiju od 31. augusta do 1. septembra. Krajem jula Predsjednik EBRD-a je posjetio Kosovo, Albaniju iCrnu Goru. Vrhunac turneje bit će govor koji će predsjednik EBRD-a održati u parlamentu Republike Srbije o podršci regionalnim integracijama zemalja u kojima EBRD djeluje i približavanju država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.
Chakrabarti će također najaviti da će Godišnja skupština i Poslovni forum EBRD-a 2019 godine biti održani u Sarajevu.
Predsjednik će se u obje zemlje sastati sa visokim zvaničnicima kako bi razgovarao o rastućem značaju Zapadnog Balkana za EBRD, i o ulozi Banke u regionu. Predsjednik će se također sastati sa predstavnicima kompanija, diplomatske zajednice i predstavnicima drugih međunarodnih financijskih institucija koje su aktivne u regionu. U Sarajevu će se sastati sa vodećim predstavnicima vlasti, potpisati ugovor o zajmu za finansiranje proširenja vodovodne mreže u općini Visoko u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, a također će održati govor na prijemu u povodu proslave 25 godina postojanja Banke i 20 godina djelovanja EBRD-a u Bosni i Hercegovini. U Beogradu, Predsjednik Chakrabarti će se sresti sa Premijerom Aleksandrom Vučićem, predstavnicima diplomatskog kora, financijskih institucija i privrednicima.
Uoči posjete, Predsjednik Chakrabarti je rekao: “Područje Zapadnog Balkana je jedan od naših prioriteta. Ostajemo opredijeljeni da aktivno podržavamo regionalnu integraciju, uključujući i bolju povezanost u oblastima prometa i energetike. Sa zadovoljstvom očekujem dalje proširenje saradnje i razgovore o novim idejama tokom mojih posjeta regionu”.
EBRD je jedan od najvećih investitora na Zapadnom Balkanu gdje je do sada uložilapreko 9,5 milijardi eura, kroz financiranje širokog spektra ključnih projekata u sektorima infrastrukture, energetike i financijskom sektoru. Banka je također osigurala značajnu podršku oporavku nakon globalne financijske krize i katastrofalnih poplava 2014 godine.
EBRD je također aktivna u oblasti strukturnih reformi, uključujući napore na poboljšanju poslovne klime i korporativnog upravljanja, podršku obnovljivoj energiji, jačanje stabilnosti financijskog sektora (u okviru tzv. Bečke inicijative)i podsticanjedrugih sektora uključujući poljoprivredu.
U Bosni i Hercegovini, EBRD je uložila 1,9 milijardi eura u 133 projekta u proteklih 20 godina. U Srbiji EBRD je do sada uložila oko 4,4 milijarde eura u 204 projekta.

ZADNJE VIJESTI IZ Biznis Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision