Predsjedništvo BiH: Prijem povodom Dana nezavisnosti
28. Februar. 2014. u 18:16

 

U Predsjedništvu BiH  danas će biti organiziran prijem povodom Dana nezavisnosti, 1. marta.

Domaćin današnjeg prijema za predstavnike institucija vlasti, međunarodne zajednice, javnog i kulturnog života BiH je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

U skadu sa odredbama Dejtonskog sporazuma, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine važeći je praznik u cijeloj zemlji, sve dok Parlament BiH ne usvoji novi Zakon o praznicima koji je u parlamentarnoj proceduri.  Dan nezavisnosti se obilježava još od 1992. godine.

Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini je održan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Prema statističkim podacima, na Referendum je izašlo oko 64,31% građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih 99,44%. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali Referendum.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Tadašnja Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda.