Četvrtak, Juli 24, 2014
Unsko-sanski kanton 7° C Partly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Predstavnički dom Parlamenta Federacije: Usvojeni zaključci o Bloku 7 TE Tuzla i Bloku 1 TE Banovići
24. Juli. 2014.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je zaključke o prihvatanju informacija vezanih za gradnju Bloka 1 Termoelektrane (TE) Banovići i Bloka 7 TE Tuzla, koji su razmatrani na jučer započetoj 32. redovnoj sjednici.

Kada je u pitanju gradnja Bloka 1 TE Banovići, doneseni su i zaključci da Predstavnički dom daje prethodnu saglasnost na prvu fazu pretkvalifikacija i predloženu listu kvalifikovanih podnositelja prijave za igradnju ovog bloka u pretkvalifikacionoj fazi, te da će se konačan izbor strateškog partnera obaviti nakon saglasnosti Parlamenta FBiH.

Četvrtim zaključkom Predstavnički dom obavezao je Vladu FBiH da redovno informiše Parlament FBiH o provođenju svih aktivnosti, te da mu na razmatranje, pravovremeno dostavi odgovarajuća dokumenta i akte uključujući i ugovore radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu sa zakonima.

Za Blok 7 TE Tuzla, osim prihvatanja Informacije, doneseni su zaključci da se daje saglasnost na predloženi izbor konzorcija iz Kine za preferiranog ponuđača za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u izgradnju ovog bloka, te obavezao Vladu FBiH da redovno informiše Parlament FBiH o provođenju svih aktivnosti, te da mu na razmatranje, pravovremeno dostavi odgovarajuća dokumenta i akte uključujući i ugovore radi izdavanja saglasnosti ili donošenja odgovarajućih odluka u skladu sa zakonima.

Zastupnici su odobrili i privremene smjernice energetske politike FBiH sa Odlukom o utvrđivanju privremenih smjernica elektroenergetske politike za sve učesnike u elektroenergetskom sektoru.

Nakon usvajanja zaključaka i smjernica, počela je vanredna sjednica Predstavničkog doma, na kojoj će zastupnici razmatrati Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o budžetu FBiH za 2014. godinu.

Na sjednici, koja je sazvana na zahtjev Vlade FBiH, biće razmatran i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2014. godinu, te Prijedlog zakona o privrednim društvima.

Jedna od tačaka dnevnog reda vanredne sjednice je i Prijedlog zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana.

Zastupnici će razmatrati prijedloge zakona o gradovima Tuzla, Zenica, Široki Brijeg i Bihać.

Nakon završetka vanredne sjednice, Predstavnički dom trebao bi nastaviti 32. redovnu sjednicu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision