Utorak, Juli 8, 2014
Unsko-sanski kanton 7° C Partly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Izdvojeno, Vijesti
Predstavnički dom PFBIH podržao Nacrt zakona o plaćama – Nastavak sutra
8. Juli. 2014.

Predstavnički dom Federalnog parlamenta podržao je danas Nacrt zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja i drugih organa institucija Federacije BiH, javnih preduzeća i drugih privrednih društava u većinskom vlasništvu FBiH.

Ovim zakonskim aktom se putem utvrđivanja maksimalnih iznosa ograničava visina naknada i plaća za članove organa upravljanja i drugih organa institucija FBiH, javnih preduzeća i drugih privrednih društava u većinskom vlasništvu FBiH.

Govoreći da su plaće podijeljene u dvije kategorije, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj kazao je da mjesečna neto plaća za članove uprave privrednog društva koje ima više od 1.000 zaposlenih i ukupan godišnji prihod veći od 250.000.000 KM može biti utvrđena najviše u iznosu do pet prosječnih mjesečnih neto plaća isplaćenih u Federaciji u prethodna tri mjeseca.

Naglasio je da mjesečna neto plaća za direktora institucije, predsjednika komisije, za ostale članove uprave, zamjenika direktora ili direktora i zamjenika direktora i jednog ili više izvršnih direktora institucije, kao i zamjenika predsjednika i članove komisije, može biti utvrđena najviše u iznosu do četiri prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u FBiH u prethodna tri mjeseca.

Mjesečna neto naknada za rad predsjednika upravnog odbora ili nadzornog odbora institucije ili upravnog vijeća, odnosno stručnog vijeća može biti utvrđena najviše do jedne prosječne neto plaće, a za njihove članove naknada iznosi 90 posto od iznosa mjesečne naknade predsjednika.

Mjesečna neto plaća za članove uprave privrednog društva koje ne ispunjava ove uslove u pogledu broja zaposlenih i/ili ukupnog godišnjeg prihoda može biti utvrđena najviše u iznosu do četiri prosječne mjesečne neto plaće isplaćene u FBiH u prethodna tri mjeseca.

Značajnu novinu u odnosu na postojeći Zakon predstavljaju i odredbe o stimulaciji i destimulaciji članova uprave privrednih društava. U zavisnosti od rezultata poslovanja u prethodnom izvještajnom periodu, ove plaće mogu biti uvećane ili umanjenes do 30 posto u periodu do usvajanja narednog godišnjeg finansijskog izvještaja privrednog društva.

Time bi članovi uprave na odgovarajući način bili motivirani za stalno preduzimanje aktivnosti s ciljem poboljšanja finansijskog stanja privrednog društva.

Stupanjem na snagu novog, prestala bi primjena važećeg Zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH iz 2009. godine.

U okviru ograničenja maksimalnog iznosa plaća i naknada, odlukom Vlade FBiH utvrđuje se visina plaća i naknada članova organa upravljanja i drugih organa, pojedinačno po institucijama, privrednim i zavisnim društvima, izražena u broju prosječnih mjesečnih neto plaća isplaćenih u FBiH u prethodna tri mjeseca. Ove plaće utvrđuju se kao najviše mjesečne neto plaće u instituciji, privrednom ili zavisnom društvu s kojim se usklađuju mjesečne neto plaće svih ostalih zaposlenika.

Odlukom Federalne vlade utvrđuje se ukupan broj članova organa upravljanja i drugih organa, pojedinačno po institucijama, privrednim i zavisnim društvima, izuzimajući institucije, privredna i zavisna društva za koje je ukupan broj članova organa upravljanja i drugih organa uvrđen posebnim zakonom.

Budući da će ove odluke Vlade FBiH biti objavljivane u „Službenom listu FBiH“, postiže se potpuna transparentnost mjesečnih primanja članova organa upravljanja i drugih organa institucija Federacije BiH, javnih preduzeća i drugih privrednih društava u većinskom vlasništvu FBiH.

**

Predstavnički dom Parlameta FBiH prihvatio je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera u Federaciji BiH (FBiH).

Ovaj zakon predložila je Vlada FBiH, a federalni ministar pravde Zoran Mikulić kazao je da se njime određuje izvršenje krivičnih sankcija, kazne zatvora, kazne popravnih zatvora, kazne maloljetničke delinkvencije…

Nacrt sadrži jednu od najbitnijih novina u sistemu izvršenja krivičnih sankcija u FBiH, jer je predviđeno osnivanje uprave za izvršenje krivičnih sankcija u FBiH, kao operativnog organa u sastavu Ministarstva pravde FBiH.

Također, u obrazloženju Vlade navedeno je da jedan od osnovnih pravnih razloga za donošenje novog zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH je preuzimanje i ugrađivanje u zakonski tekst prihvatljivih i ostvarljivih standarda iz Evropskih zatvorskih pravila.

Predstavnički dom prihvatio je i nacrte zakona o principima obrazovanja odraslih u FBiH i o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

U obrazloženju Nacrta zakona o principima obrazovanja odraslih u FBiH , Vlada jed navela je da je u skladu s evropskim načelima i zakonima i Evropskoj povelji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, cjeloživotno učenje i obrazovanje odraslih dio jedinstvenog obrazovnog sistema, a razlozi za donošenje zakona o principima obrazovnja odraslih u FBiH  u vezi su harmonizacije stanja u toj oblasti u kantonima FBiH.

U obrazloženju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, Vlada je navela da smatra da će ovaj zakon inicirati promjene u platežnim navikama svih učesnika u izmirenju dužničkih obaveza, bilo poduzetnika (proizvođača, trgovaca…) ili ugovornih organa i predstavlja početak uvođenja financijske discipline i rješavanje problema nelikvidnosti, odnosno restrukturiranja društava koja imaju ekonomski potencijal s ciljem očuvanja održivih radnih mjesta i povećanja zaposlenosti.

Sjednica je prekinuta, a nastavak je zakazan za sutra u deset sati.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision