Ako u jelo dodate previše soli, to možete lako popraviti ako znate kako neutralizirati sol u hrani balansom drugih okusa ili ubacivanjem sastojaka koji upijaju sol.
Tanka je linija između dovoljno slane i preslane hrane. Zbog toga donosimo nekoliko metoda uz pomoć kojeg ćete “popraviti” vaše jelo.
Dodajte kiselkaste okuse
Slanoj hrani možete dodati sok od limuna, sok od limete ili jabučni ocat kako biste neutralizirali sol. Proizvod od paradajza, kao što su umak ili pasta, također će funkcionisati, jer je paradajz kiseo.
Dodajte mliječne proizvode
Uz gulaše i druga slična jela možete koristiti mliječne proizvode poput kiselog vrhnja, ricotta sira, punomasnog mlijeka ili vrhnja za kuhanje kako biste da popravili preslanu hranu. Kremast okus u ovim jelima pomaže malo razrijediti sol.
Dodajte sirovi krompir
Jedan od najčešćih načina popravljanja previše slane hrane je dodavanje krompira. Ovaj trik dobro funkcionira za supe, variva i druga slična jela. Jednostavno dodajte sirovi krompir narezan na kockice u jelo. Ovdje će krompir će upiti nešto tekućine, uključujući dodatnu sol.
Dodajte šećer
Pokušajte dodati prstohvat bijelog šećera, a može i smeđi šećer. Također i zaslađivač poput javorovog sirupa pomaže kako biste spriječili slanost. Slatko i slano je klasična kombinacija okusa zbog sposobnosti šećera da uravnoteži slanost hrane.