Presuda Fimi media: Presuda je poruka da se korupcija ne isplati
11. Mart. 2014. u 23:35

Predsjednica Transparency International Hrvatska (TIH) Davorka Budimir današnju nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media smatra snažnom porukom cijelom hrvatskom društvu da se korupcija ne isplati te da kazna može biti izrečena i najvišim državnim dužnosnicima.

“Presuda u slučaju Fimi medije snažna je poruka ne samo političarima, nego i cijelom hrvatskom društvu. Korupcija se ne isplati, a kazna za nju može biti izrečena i najvišim državnim dužnosnicima. Državni su dužnosnici tu da služe narodu, a ne da zloupotrebe njegovo povjerenje”, izjavila je Budimir Hini upitana za komentar presude zagrebačkog Županijskog suda.

Sud je danas HDZ te bivšeg premijera i čelnika te stranke Ivu Sanadera proglasio krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, po kojoj je i nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Sanader je nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, a HDZ mora platiti kaznu od pet milijuna kuna i vratiti 24,25 milijuna kuna štete.

Budimir naglašava da je, uz izrečene zatvorske kazne, iznimno bitno da se u državni proračun vrati protupravno stečena imovina.

“Nadam se da će ovom presudom biti postavljeni novi standardi u borbi protiv korupcije. Upravo beskompromisnu borbu protiv korupcije očekujemo od novog glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, proučuje Budimir.