20 kg crvenih roga paprika
10 kg paradajza
8 kg patlidžana
2 l ulja
10 kašika soli
15 kašika šećera
ljuti feferoni (po želji)
15 glavica bijelog luka
6 dl vinskog sirćeta
peršunov list (po želji)
Način pripreme:
Paprike, paradajz i patlidžan operite. Paprike ispecite i izrežite na trakice. Paradajz ogulite i sameljite u mašini. Patlidžan ogulite i isjeckajte na kockice. Kuhajte ih pet minuta. Iscijedite patlidžan. U veliku šerpu stavite dva litra ulja, a potom dodajte paradajz. Kuhajte ga 30 minuta.
Potom dodajte patlidžan i nastavite kuhati 30 minuta stalno miješajući. Zatim dodajte paprike i nastavite kuhati još 30 minuta. Dodajte 10 kašika soli, 15 kašika šećera i promiješajte. Potom dodajte sitno isjeckane ljute feferone i miješajte.
Dodajte 15 sitno isjeckanih glavica luka. Kuhajte još 30 minuta. Dodajte šest dl vinskog sirćeta. Na kraju dodajte peršunov list. Miješajte i kuhajte još pola sata. Sipajte punđur u vrele tegle. Pokrijte ih dekom i ostavite da se ohlade preko noći.
Od ove količine možete napraviti 10 kg ljutenice.