Food and Travel Magazine proglasio je Berlin gradom godine zahvaljujući njegovoj bogatoj i raznovrsnoj gastronomskoj ponudi.
Ovaj grad je uzeo prednost nad Bordeauxom, Cape Townom, Dubrovnikom, Gironom, Seoulom, Sydneyjem, Tokyjem i Cirihom.
Burkard Kieker, koji radi za turistički portal Visit Berlin, iskazao je sreću zbog ovog priznanja.
“Oduševljeni smo time što su čitatelji prepoznali kulinarski potencijal Berlina. Ova nagrada pokazuje kako je hrana postala pravi razlog za putovanja”, naveo je.
Berlin je odavno poznat po fantastičnoj hrani, a ovo uglavnom duguje mnogim migracijskim talasima. Navodi se da su turski imigranti izmislili doner kebab u Kreuzbergu 1970-ih.
Nakon pada Berlinskog zida, ovaj grad se ponovo etablirao kao metropola za gurmane. Čak i u nekadašnjim istočnim područjima, kao što su Mitte ili Prenzlauer Berg, danas postoje brojni restorani s internacionalnom ponudom.
Osim spomenutog, Food and Travel Magazine proglasio je najbolje destinacije za duga i kratka putovanja. Južna Afrika ponijela je titulu top destinacije za duga, a Španija za kratka putovanja.