Protesti građana – bivših boraca u Tuzli i Bihaću za Dan nezavisnosti – Borci traže formiranje ekspertne Vlade USK-a i najavljuju još masovniji skup
2. Mart. 2014. u 11:08

Mirnim okupljanjem i protestima na bihaćkom gradskom trgu i u subotu na Dan nezavinsoti BiH predstavnici boračkih organizacija Unsko-sanskog kantona ponovili su svoje zahtjeve upućene Skupštini Kantona. Također, najavljena su masovnija okupljanja i protesti ispred zgrade Skupštine Kantona, 4. marta, kada će se održati sjednica Skupštine. Za predstojeće Skupštinsko zasjedanje dostavljena tri kandidata za mandatara. Borci traže konačno imenovanje nove Vlade, ali i rješavanje svih trinaest zahtjeva koje su sa “Bosanskim proljećem” uputili u skupštinsku proceduru. 33061Borci su donijeli odluku o ujedinjavanju svih boračkih organizacija i udruženja u jedno – što bi trebalo biti završeno tokom narednih desetak dana. Ponovili su svoj prijedlog za mandatara Vlade – profesora Pravnog fakulteta u Bihaću Genca Trnavcija. I “Bosansko proljeće” predstavilo svog kandidata za mandatara Vlade. Riječ je o Hajrudinu Hasiću iz Bosanske Krupe, biznismenu i poduzetniku. Ovim su za predstojeće Skupštinsko zasjedanje dostavljena tri kandidata za mandatara. Uz dvojicu pomenutih tu je još kandidat SDA, Đevad Muslimović, aktuelni direktor “Unsko-sanskih šuma”. “U utorak, 4. marta doći ćemo kada se bude održavala Skupština USK, jer na toj Skupštini tražimo da se izabere ta famozna ekspertna Vlada, jer ne možemo čekati i ići u nedogled, jer ova Vlada koja je u tehničkom mandatu treba da ode i da preuzmu drugi ljudi”, rekao je Kasim Kozlica, predstavnik Boračkih organizacija Bihać. “Mi znamo da bez njihove saglasnosti ne možemo, ali vjerujemo da će konačno shvatiti i biti na strani građana koji su ih birali i da će prihvatiti prijedlog”, kazala je predstavnica “Bosanskog proljeća” Aida Sejdić.“Dvadeset godina nose odgovornost i nemaju više pošteno govoreći prostora da i dalje ovaj narod lažu”, kazao je kandidat “Bosanskog proljeća” za mandatara Hajrudin Hasić.

dadsadaNekoliko stotina građana Tuzle protestiralo je i održalo u subotu Plenum na otvorenom ispred spaljene zgrade Vlade Tuzlanskog kantona. Mirni protesti su ujedno bili i građansko obilježavanje Dana nezavisnosti BiH i svojevrsno slavlje građanske pobjede u februarskim protestima, javlja dopisnik BHRT. “Narod slavi sebe u smislu da slavi trenutak kad je pronašao svoj glas da izrazi zahtjeve za pravdom i poštenjem a protiv korupcije i nerada”, Damir Arsenijević iz Plenuma građana TK. Iako su  protesti u Tuzli imali pomalo i slavljenički karakter preovladava ipak svijest da građani moraju istrajati u svojim zahtjevima kako bi februarski građanski bunt polučio pozitivne promjene.