PROTESTI U SARAJEVU, ZENICI, BIHAĆU… – Novinari i građani izbačeni sa Skupštine HNK – Skupština TK o izboru mandatara – Inzko: Krajnje vrijeme da se čuje glas demonstranata
28. Februar. 2014. u 18:05

Sarajevo – U Sarajevu su i danas ispred zgrade Predsjedništva BiH održani mirni protesti. Protesti u Sarajevu nastavljeni su ispred zgrade Predsjedništva BiH. Nezadovoljni građani kažu da će se okupljati sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. Plenum građana i građanki Sarajeva večeras na platou Skenderija. Građani, većinom starije osobe, okupili su  se preko puta zgrade Predsjedništva BiH s transparentima i pištaljkama. Nakon kraćeg zadržavanja ispred zgrade Predsjedništva i uzvikivanja “lopovi” grupa od oko 60 demonstranata uputila se do raskrsnice kod Higijenskog zavoda  gdje su postavili transparente sa svojim  zahtjevima. “Ostavke”, “Vlada dole” i “svi na ulice”, neki su od natpisa  sa tansparenata. Na raskrsnici kod Higijenskog zavoda u Sarajevu saobraćaj je blokiran. Tramvaji  ne saobraćaju ni preko skretnice na Skenderiji, a demonstratni propuštaju samo vozila hitne pomoći i policiju. Sarajlijama će se u znak podrške pridružiti i demonstranti  iz Zenice. A plenum građana i građanki Sarajeva održat će se u 17 sati i 30 minuta na platou Skenderija. Traže, između ostalog, smjenu vlada, imena milijardera te reviziju sudstva, tužilaštva, policije i ministarstava.

140207protesti_bihacBihać – Kako je jučer najavljeno iz Saveza koordinacionog odbora Jedinstvene organizacije boraca ’91 – ’96. USK  i danas su održani kraći mirni protesti na kojima je bilo nekoliko desetina građana.  Ipak, mjesto protesta nije bilo, kako je najavljeno, ispred zgrade Tužilaštva USK, nego na Gradskom trgu. Ispred Saveza Senad Bajrić je poručio okupljenim građanima, posebno borcima, da će se nastaviti traženje od predstavnika vlasti da se ispoštuju njihovi zahtjevi i općenito borba za bolji položaj ugroženih kategorija stanovništva u narednom periodu. Prikladno sutrašnjem datumu, najavljeno da je protesta neće biti, a svim građanima je upućena čestitka za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

protestiZenica – Nekoliko stotina Zeničana i danas je šetnjom zeničkim ulicama izrazilo nezadovoljstvo aktuelnom situacijom. Okupljeni su sa Trga Alije Izetbegovića krenuli prema zgradi Općine Zenica gdje su poručili da će tražiti smjenu načelnika Zenice Husejina Smajlovića te Općinskog vijeća.
Pozvali su i druge obespravljene radnike da se obrate skupu, sa svojim problemima te da zajedno dođu do bolje budućnosti. Demonstranti su stali i ispred zgrada sjedišta stranaka SDA i SDP, gdje su uzvikivali “lopovi, lopovi”. “Jeste li se probudili? Radite nešto! Izađite napolje..”, poručili su demonstranti ispred zgrade Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.
Na putu prema zgradi Vlade ZDK demonstranti su pjevali pjesme Dubioza kolektiva, a ispred zgrade Vlade ZDK minutom šutnje odali su počast srušenoj Vladi ZDK.
“Zahvaljujem vam se što smo u sve većem broju. Počeli su da nam prijete na sve i jedan način ali mi nećemo odustati. Molim sve mlade da pozovu svoje prijatelje da nam se pridruže na demomstracijama, ali i na Plenumu građana koji će biti održan u dvorani Bilimišće sa početkom u 19 sati”, kazao je Maid Ormanović, član vijeća Plenuma građana ZDK te dodao: “Dobio sam prijetnje životom da istupim iz Plenuma građana, ja to nisam uradio, niti ću. Policija je zaprimila dojavu o toj prijetnji, a mi smo duplo jači od njih, vjerujte.” Nove demonstracije Zeničani su najavili za sutra sa početkom od 13 sati.

brcko_protesti-170214Mostar – U Mostaru je u toku Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona na kojoj se, između ostalog, raspravlja o Nacrtu i izvršenju budžeta za 2014. godinu, u sklopu čega se razmatra i usklađivanje, odnosno, smanjenje primanja izabranih zvaničnika, što je i jedan od zahtjeva Plenuma građana Mostara. Na samom početku sjendnice obezbjeđenje je izbacilo novinare i predstavnike Plenuma građana i građanki Mostara bez obrazloženja.

Skupština TK o izboru mandatara

Tuzla – U Skupštini su danas intenzivirani razgovori o izboru mandatara Vlade Tuzlanskog kantona. U opticaju je 10 kandidata. Svoj program danas je članovima kolegija prezentovao Muhamed Murselović, zastupnik SDA, koji želi biti premijer. U radu Kolegija Murselović više neće učestvovati sve dok ne bude izabran mandatar, zbog sukoba interesa. A sutra ističe rok koji su obespravljeni radnici i nezadovoljni građani na demonstracijama postavili Skupštini da formira novu vladu.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je danas da izlazak građana na ulice i okupljanje plenuma pokazuje da je među narodom u BiH zaživjela demokratija, ističući da je to “jedan od najpozitivnijih događaja u skorijoj istoriji ove zemlje”. On je nakon sastanaka s predstavnicima plenuma građana i kantonalne skupštine u Zenici rekao da u potpunosti podržava pravo na mirne proteste građana, “koji su zabrinuti za svoju budućnost i koji s pravom očekuju od političara da ih saslušaju”, saopšteno je iz OHR-a.607_20140228123850_inzko_a Inzko je napomenuo da “građani žele dostojanstven i normalan život”, te da svaka generacija ima ulogu da od BiH napravi bolje mjesto za život. “Uloga ove generacije jeste da se izabrani predstavnici konačno privole da saslušaju probleme koji tište njihove građane. Ljudi širom BiH više nemaju strah od toga da se njihov glas čuje”, dodao je Inzko. Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da se čuje glas demonstranata i da se političari posvete rješavanju njihovih opravdanih zahtjeva. “Poruke iz Zenice i drugih gradova su jasne: problemi poput korupcije, ekonomske nejednakosti i neaktivne javne službe moraju se riješiti. Pravda, posao, kvalitetna zdravstvena zaštita i dobar obrazovni sistem moraju biti dostupni svima, a ne samo privilegiranima”, naveo je Inzko. Na sastanku sa rukovodstvom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, Inzko je naglasio potrebu da institucije funkcionišu i da se angažuju u ozbiljnom dijalogu sa građanima.