Protesti u Srajevu i Mostaru… – Skupština ZDK usvojila ostavku Vlade – Plenum građana Sarajeva traži smjenu komesara policije KS
25. Februar. 2014. u 3:20

U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona u Zenici danas je održana 54. Skupština ZDK na kojoj je odlučeno upućivanje inicijative Parlamentu FBiH za ukidanje “bijelog hljeba”, činjenje svega što je u njihovoj moći za ostvarenje zahtjeva građana, ali je i usvojena ostavka premijera Vlade ZDK Muniba Husejnagića. Nakon usvajanja dnevnog reda, Plenum građana i građanki Kantona Sarajevo (KS) definirao je tehnički mandat radnih grupa.

Iznesen je stav plenuma o zaključcima Skupštine KS, te je upućeno šest zahtjeva plenuma o kojima trenutno učesnici raspravljaju.
Sutra će biti upućena tužba Tužilaštvu KS u kojoj se pored ostalog traži smjena i odgovornost komesara policije KS Vahida Ćosića, što je 7. februara postupio suprotno zakonskim ovlaštenjima, odnosno nije zaštitio građane i imovinu Bosne i Hercegovine.
Plenum je usvojio prijedlog vezan za Skupštinu KS i načelno pozdravio pozitivan stav zastupnika u Skupštini KS.
Naime, Skupština KS je usvojila sve zahtjeve plenuma, ali je to prema njihovom mišljenju tek minimalan napredak.
Istaknuto je da je nedopustivo da Skupština KS tek pod pritiskom počinje da radi ono zbog čega postoji, te je neprihvatljivim ocijenjeno ograničeno razumijevanje suštine i ozbiljnosti problema građana.

Mostar: Oko stotinu građana protestovalo na Španskom trgu

mosatrOko stotinu građana okupilo se danas na Španskom trgu u Mostaru kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) i u zemlji.

Prisutni građani potpisivali su peticiju koju je pokrenuo Plenum građana i građanki Mostara, a peticijom se traži ispunjenje četiri zahtjeva koja su predali Skupštini HNK.
Plenum traži smjenu Vlade HNK, ukidanje paušala i beneficija političarima, kao i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, zatim usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom te službeni izvještaj kantonalnog MUP-a o neredima na protestima u Mostaru 7. februara.  “Do sada je prikupljeno oko 500 potpisa, a nakon Mostara potpisivanje peticije bit će organizirano i u drugim gradovima HNK” kazao je glasnogovornik Plenuma građana i građanki Mostara Feđa Fajić.