Saturday, 2. November 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Maja. 2020. Zanimljivosti
Provjeren recept: Napravite sami odličane ramazanske lepinje

Mjesec ramazan je stigao, a po tradiciji muslimani u Bosni i Hercegovini i zemljama regije, dnevni post završavaju obrokom iftarom, čiji je gotovo i nezaobilazan dio somun tj. lepina.

Somune, naravno, vole i mnogi drugi, a ako želite sami napraviti somune, onda je ovo odličan recept za vas. Istina, nije najjednostavniji mogući, ali rezultat su fine i mekane lepinje…

Za tijesto:

1 kg bijelog brašna,
50 g svježe germe,
1 kašičica šećera,
2 kašičice soli,
7,5 dl mlake vode,
2 kašičice maslinovog ulja

Za premazivanje:

1 žumanjak,
2 kašike pavlake/vrhnja

Priprema:

U brašno izmrviti germu, dodati šećer i so. Mlakom vodom zamijesiti mekano tijesto. Miješati tako, dok pod prstima ne osjetite mjehuriće zraka koji počnu pucketati, nakon 5-6 minuta.

Kad ste tijesto umijesili, dodajte ulje uz rub posude pa lagano okrenite tijesto tako da ulje bude sa svih strana tijesta. Zdjelu u kojoj ste mijesili tijesto, pokriti sa plastičnom folijom i ostaviti na toplom da odstoji. Možete ga staviti u pećnicu na 40 stepeni.

Kad je tijesto udvostručilo zapreminu, lagano ga premijesite i ostavite da nadolazi. Ovaj proces obnovite još dva puta.

Nakon trećeg puta kada je tijesto uzraslo, istresite ga na brašnom posutu radnu plohu i podijelite na 10 hrpica.

Svaku hrpicu tijesta premijesite na brašnu i stavljajte na mekinjama i brašnom posut pleh iz pećnice, naopako okrenut. Nakom 10-tak minuta, tijesto rastanjite tako što šake skupite u pesnicu. Ostavite ga da odstoji još desetak minuta.

Nožem napravite mrežu po lepinjama/ somunima, zatim ih premažite sa umućenim žumancetom u koje ste dodali pavlaku/vrhnje. Sada uzeti viljušku i izbosti tijesto. Ostaviti ga da nadolazi pa opet izbosti više puta.

Pećnicu ugrijati na maksimum, u nju staviti pleh (bez lepinja) da se dobro ugrije, a onda nakon što se pleh ugrijao, brzo prebaciti lepinje sa pleha na kojem su nadolazile na vrući pleh u rerni. Lepinje/somune peći 4-5 minuta dok ne nadođu i dok ne dobijte svijetlo smeđu boju, piše Balkanplus

Vrijeme pripreme: 1 sat i 30 minuta

Prijatno!

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision