Putin naredio vraćanje vojske u baze
4. Mart. 2014. u 18:25

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio  vojnicima, koji su učestvovali na vojnoj vježbi, da se vrate u vojnu bazu, rekao je glasnogovornmik  Kremlja. Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič tražio od Rusije slanje trupa u Ukrajinu, tvrdi ruski  izaslanik u UN. Pentagon suspendovao vojnu saradnju s Rusijom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnicima koji su bili dio vojne vježbe u centralnom i zapadnom dijelu Rusije da se vrate u baze poslije okončanja obuke.

“Vrhovni komandant oružanih snaga Ruske Federacije Vladimir Putin izdao je naređenje da se vojnici i jedinice, koje su učestvovale u manevrima, vrate u svoje baze”, rekao je porptarol Kremlja Dmitrij Peskov, ocijenivši vježbe uspješnim.
Kako javlja BBC, ruske trupe su se već povukle sa granica sa Krimom.

Moskva je negirala da su manevri, koji su počeli prošle sedmice, povezani sa događajima u Ukrajini. Manevri su završeni u planiranom roku.

Putin je juče, tokom posljednjeg dana manevara, posmatrao vježbe, ne iskazujući zabrinutost zbog upozorenja zapadnih sila da bi se Rusija mogla suočiti sa sankcijama zbog zauzimanja Krima.

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je na sinoćnjoj, četvrtoj vanrednoj sjednici sjednici Vijeća sigurnosti UN-a izjavio da je svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič zvanično zatražio od predsjednika Rusije Vladimira Putina da rasporedi ruske snage, kako bi se  ponovo uspostavio red i zakon u Ukrajini.

U pismu se navodi da je Janukovič odlučio da zatraži od Putina da “upotrebi oružane snage Ruske Federacije radi uspostavljanja mira, zakona i reda, stabilnosti i radi odbrane ukrajinskog naroda”, prenele su agencije. Čurkin je potom podigao kopiju Janukovičevog pisma, datiranog 1. marta, tako da su i ostali mogli da ga vide.

Cilj Rusije nije da vrati Janukoviča na vlast, kazao je Čurkin, ali i dodao da je Janukovič i dalje legitimni predsjednik Ukrajine o čijoj sudbini treba da odluči ukrajinski narod. Čurkin je ocijenio i da je Ukrajina na ivici građanskog rata i dodao da je zapadna oblast bivše sovjetske republike u rukama “naoružanih ekstremista”, prenijela je Ansa. On je istakao da su akcije Rusije u Ukrajini legitimne.

U međuvremenu Sjedinjene Američke Države su suspendovale vojnu saradnju sa Rusijom, zbog vojne intervencije u Ukrajini.

“U svjetlu nedavnih događaja u Ukrajini, suspednovali smo sve vojne sastanke između SAD i Rusije”, rekao je portparol Pentagona, kontraadmiral DŽon Kirbi.

Prema njegovim riječima, suspenzijom su obuhvaćeni bilateralni sastanci, posjete lukama i planirane konferencije.

Kirbi je naglasio da je suspendovani sistem “razvijan tokom proteklih godina kako bi se povećala transparentnost i izgradilo razumijevanje”.

Vašington i EU ranije su saopštili su da razmatraju mogućnost uvođenja sankcija Rusiji zbog prijetnje upotrebom sile u Ukrajini.