Rasmussen pozvao sve strane na Krimu na dijalog
27. Februar. 2014. u 18:27

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je sve strane na ukrajinskom poluotoku Krimu na dijalog, javlja Anadolu Agency (AA). Na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a, Rasmussen je izrazio zabrinutost zbog dešavanja na Krimu, a jutrošnje akcije naoružane grupe u Simferopolju ocijenio je “opasnim i neodgovornim“.

On je kazao da Ukrajina nije imala specifičnih zahtjeva od NATO-a ni nakon događaja na Krimu.

Rasmussen zahtijeva od ruske vlade da ne poduzima ništa što bi moglo povećati napetost ili dovesti do nesporazuma, te poziva sve strane da naprave “korak nazad“, izbjegavaju provokacije i pokrenu dijalog.

Napetost u vezi s posljednjim događajima na Krimu posebno je podigla vijest da je Rusija održala vojnu vježbu u blizini istočne granice ove zemlje. Kako bi otklonio zabrinutosti zbog ovoga, Rasmussen je rekao da je Rusija ranije obavijestila NATO o vojnoj vježbi, te da to nema veze sa Ukrajinom.

“Iskreno, ne olakšava nam posao to što je vojna vježba Rusije održana u isto vrijeme kada su počeli nemiri na Krimu“, rekao je Rasmussen, dodavši da NATO nema informacije koje upućuju na to da će Rusija izvršiti vojnu intervenciju.

Generalni sekretar NATO-a je poručio da samo ukrajinski narod može odlučivati o sudbini zemlje, uz riječi da će NATO poštovati i podržati odluku građana Ukrajine.

Evropska komisija (EK) je ranije pozvala sve strane da poštuju teritorijalni integritet Ukrajine.