Različiti stavovi u Bundestagu: Krim (ni)je kao Kosovo
13. Mart. 2014. u 23:44

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da nema poređenja između situacije na Krimu i Kosova, dok je lider njemačke ljevice Gregor Gizi poručio da su NATO i EU politikom oko Kosova otvorili Pandorinu kutiju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je pred parlamentom da se teritorijalni integritet Ukrajine ne može dovesti u pitanje i naglasila da nema poređenja između situacije na Krimu i Kosova. Merkelova je obrazlažući politiku njemačke vlade prema Ukrajini, poslanicima Bundestaga poručila da je Rusija, umjesto da djeluje kao partner koji će unositi stabilnost, iskoristila slabosti svog susjeda.

Ona je uputila jasnu kritiku na račun Rusije rekavši da Moskva “otvoreno dovodi u pitanje i krši teritorijalni integritet Ukrajine”, prenose njemački mediji.

Lider njemačke Levice Gregor Gizi, s druge strane, izjavio je u Bundestagu da su NATO i EU djelimično odgovorni za sadašnju situaciju u Ukrajini zbog politike koju su vodili prethodnih godina.

Otcjepljenje Krima od Ukrajine Gizi je ocjenio kao “protivno međunarodnom pravu”. Istovremeno je međutim, kritikovao NATO što je prekršio to isto međunarodno pravo u slučaju Srbije i time, kako je naveo, otvorio Pandorinu kutiju.

On je podsjetio da NATO tada nije imao mandat UN za intervenciju 1999. godine, prenijeli su njemački mediji.
“Secesija Krima od Ukrajine bi isto tako bila protivna međunarodnom pravu, kao što je bilo otcepljenje Kosova od Srbije. Ali, ako je to dozvoljeno Kosovu, onda je dozvoljeno svuda”, rekao je on.

“Kršenje međunarodnog prava je kršenje međunarodnog prava”, naglasio je Gizi i dodao da principi međunarodnog prava moraju da budu jednaki za sve.

“Sve što su NATO i EU mogli da urade pogrešno, oni su uradili”, ocjenio je Gizi i dodao da je širenje Alijanse na Istok u pravcu Rusije bila “teška greška”.

Osim toga, EU i Rusija su, kako je naveo, napravile još jednu katastrofalnu grešku kada su stavile Ukrajinu pred izbor između te Brisela i Moskve.

Šef frakcije Ljevice je osim toga oštro kritikovao njemačku vladu zbog odnosa sa desnim snagama u ukrajinskoj valdi. Tamo sjede brojni “fašisti”, uprkos tome, SAD, EU i njemačka vlada su priznale tu prelaznu vladu.
“Barem je njemačka vlada ovdje morala da povuče granicu – već na osnovu naše istorije”, upozorio je on i dodao da je skandalozno što njemački zvaničnici razgovaraju sa članovima dešničarske partije Sloboda.