Četvrtak, Juli 10, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijesti
Reis Kavazović: Svijet pasivno posmatra ubijanja u Gazi kao što je posmatrao i genocid u Srebrenici!
10. Juli. 2014.

Dok se vrše posljednje pripreme za ukop 175 identificiranih žrtava srebreničkog genocida, s velikom boli gledamo zastrašujuće prizore ubistva više desetina i ranjavanje više stotina civila na području Gaze, navodi se u saopćenju kabineta reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Poglavar Islamske zajednice reagirao je na događaje u Palestini i oštro osudio ubijanje ljudi, nasilje i razaranja.

– S velikom boli gledamo zastrašujuće prizore ubistva više desetina i ranjavanje više stotina civila  na području Gaze, što se odvija uz razaranje velikog broja stambenih i drugih infrastrukturnih objekata od strane izraelske armije. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje ubijanje ljudi, nasilje i razaranje u Gazi i traži da država Izrael obustavi vojne operacije protiv civilnog stanovništva i njihove imovine – navedeno je u saopćenju.

Iznenađujuća je, kako ističe kabinet ef. Kavazovića pasivnost međunarodne zajednice, posebno velikih zapadnih i muslimanskih država, što podsjeća na pasivnost međunarodne zajednice prema stradanju Bosne i Hercegovine i dopuštanju da se počini genocid 1995. godine.

– Pored sjećanja na preko osam hiljada nevinih žrtava genocida u Srebrenici, žalosti nas činjenica da čovječanstvo ni danas nije naučilo lekcije iz prošlosti koje govore o okrutnosti počinilaca i ravnodušnosti posmatrača genocida i holokausta i koje podsjećaju da su iznevjerena obećanja kreatora današnjeg svjetskog poretka da se više nikada i nigdje neće dopustiti ubijanje nevinih ljudi – istaknuto je.

Međunarodna javnost i politički faktori moraju u središte svoje pažnje i angažmana staviti i zaštitu čovjeka i ljudsko dostojanstvo, poručuje.

– Čemu služe međunarodne organizacije i asocijacije, čemu služe Ujedinjeni narodi, čemu služe konvencije i rezolucije o zaštiti ljudskih prava, čemu demokratski standardi i vrijednosti ako sve to nije u službi zaštite čovjeka i ljudskog dostojanstva ili ako se selektivno primjenjuju? Upotreba prekomjerne sile i teroriziranje cijelog jednog naroda od strane izraelskih snaga, kao odgovor na nasilne postupke pojedinaca ili više osoba, podriva same temelje savremenog svijeta i cjelokupan međunarodni poredak – navedeno je.

Pored svega, kao muslimani, ističe ef. Kavazović, duboko smo žalosni i povrijeđeni što svjedočimo nasilju i prolijevanju krvi u mjesecu ramazanu.

– Građani Palestine i Izraela imaju pravo na život u miru i sigurnosti, a to je, pored dobre i iskrene volje, moguće uspostaviti na pravednim i obostrano prihvatljivim rješenjima – kaže se u saopćenju Kabineta Reisu-l-uleme

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision