Renci dobio poverenje italijanskog Senata – „Nije Europa kriva za slabost naše ekonomije“
25. Februar. 2014. u 7:52

Senat italijanskog parlamenta izglasao je noćas poverenje vladi novog premijera Matea Rencija (Matteo Renzi) koji je predstavio program svoje vlade i pozvao Italiju na “radikalne i hitne promene”. Za vladu je glasalo 169 senatora, a protiv je bilo 139. “Italija mora da postane zemlja mogućnosti”, rekao je 39-ogodišnji Renci u govoru koji je trajao više od jednog sata i koji je, kako su preneli italijanski mediji, u velikoj meri bio improvizovan.
Renci, lider Demokratske partije (PD), koja je i do sada bila glavna stranka vladajuće koalicije, založio se za Evropsku uniju, kojom će Italija da predsedava od 1. jula.
“Ponekad se kaže da je Evropa uzrok svih naših problema. Za mene i moju stranku, to nije tako… Nisu Angela Merkel i Mario Dragi od nas tražili da nam ekonomija budu uređena, već mi to moramo da učinimo, uz poštovanja prema sopstvenoj deci, za one koji će doći posle nas”, istakao je Renci. On je kao tri prioriteta svoje vlade naveo “potpunu deblokadu dugova državne uprave”, osnivanje fonda za garancije za mala i srednja preduzeća koje nemaju uslove za dobijanje kredita” i “smanjivanje troškova rada preduzeća za polovinu”, što bi trebalo, kako je najavljeno, da donese korist već narednih meseci. Kao i njegov partijski prethodnik Enriko Leta, koga je smenio, Renci se oslanja na koaliciju levice i desnice – njegove PD, Novog desnog centra (NCD) Angelina Alfana, ministra unutrašnjih poslova i bivšeg saveznika Silvija Berluskonija, i Građanskog izbora (Scelta Civica), političke partije centra koju je osnovao bivši premijer Mario Monti. U Senatu Renci može da računa na tanku ali dovoljnu većinu. U donjem domu, gde će se večeras glasati o poverenju vladi, nema neizvesnosti, Demokratska partija ima komotnu većinu. Nova vlada od 16 ministara, od kojih je dve trećine novih, izgleda moderno i mlado, ali su, kako se ocenjuje, mnogi neiskusni i loše poznaju stručna pitanja.